Правната комисия в НС прие ограничения за машинното гласуване

| обновено на 05.12.18 в 19:28
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по правни въпроси одобри на първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено. 

Правната комисия в Народното събрание ограничи масовото въвеждане на машинното гласуване с приетите на първо четене промени в Изборния кодекс. Против законопроекта на управляващите гласуваха от БСП. Мнозинството в комисията подкрепи и законопроекта на „Воля“, с който се предвижда въвеждането на видеонаблюдение  в секциите, докато тече изборният процес.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов изрично подчерта, че отлагането на алтернативните на хартиеното гласуване не означава отмяната им:

"Не означава отмяна нито на положените усилия, работа и стремежа във връзка с електронно, дистанционно гласуване, не означава и отмяна на способа, който вече се практикува частично машинното гласуване".

Кирилов уточни, че предложението за премахване на номерата в интегралната бюлетина може да претърпи промяна, но е необходимо, ако останат номерата, те да не се дублират с преференцията.

Въпреки че законът предвижда машинното гласуване да бъде въведено масово от догодина, с приетите поправки правната комисия го отложи, като възложи на ЦИК да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от хиляда. Машини ще могат да се поставят само в секции с над 300 избиратели, и то само в страната. 

От ДПС излязоха със становище, че трябва да се избере само един начин на гласуване, а от БСП категорично подкрепиха машинното гласуване и обвиниха Централната избирателна комисия, че нарушават закона.

Крум Зарков от БСП обвини ЦИК в нарушаване на закона и определи приетите текстове като "дискриминационни".

"ЦИК е органът, който прилага закона, а не който ни обяснява как той не може да бъде приложен". 

И БСП, и ДПС категорично застанаха зад въвеждането на машинното гласуване. Хамид Хамид от Движението настоя:

"Време е, колеги, да извадим химикалката от изборния процес, както и коректор".

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева подчерта, че законопроектът на управляващите за промени в Изборния кодекс съвпада до голяма степен със становището на комисията. Машинното гласуване е невъзможно да се проведе в специфични секции, сред които в болници, домове за стари хора и в секции в чужбина:

"Обръщам внимание, че затрудненията не са просто от организационен характер. Мисията на ЦИК е да осигури законосъобразни и честни избори. При тези секции при машинно гласуване ние не можем да създадем тези гаранции. Защо? Защото всяка една от машините трябва да може да бъдат предварително тествана, одитирана и сертифицирана, за да се създаде подобна гаранция. Сами разбирате, че в секциите, които се създават 48 часа преди изборния ден, това не може да се случи".

Според Алексиева това становище на ЦИК се споделя от управляващите. 

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24