Общините ще могат да преотстъпват дейностите по предоставяне на лична помощ

Снимка: Ивайло Михайлов

Часовата ставка за положен труд по механизма на личната помощ се определя въз основа на коефициент 1,4 от размера на минималната часова работна  заплата, установена за страната за съответната година.  Общините ще могат да преотстъпват дейностите по предоставяне на лична помощ. Парламентът отхвърли предложението на БСП тези услуги да могат да се преотстъпват след решение на Общинския съвет.

По време на дебатите от ГЕРБ попитаха защо лидерът на БСП Корнелия Нинова не е в пленарна зала и защо депутатите и не се регистрират. Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов:

"Може би сега тя прави други популистки акции и планове, за да клати управлението на държавата. Вчера от БСП в зала бяхте 13 човека и половина, днес сте около 20 човека, няма и толкова. Не се регистрирате, както вчера, така и днес. Използвам случая да поздравя и майките - за мен вие сте много силни жени".

Антон Кутев от БСП репликира:

"Трябваше да поздравите майките тогава, когато председателят, който седи зад мен, не ги пусна в залата с фланелките. Помните ли го преди една година? Ако тогава ги бяхте поздравили, може би тези закони щяха да бъдат приети преди Бюджета и нямаше да има следващите точки, в които говорим колко струват и да се окаже, че не стигат парите".

Георги Свиленски допълни:

"Колеги, вие не разбрахте ли, че това мнозинство и това правителство си отива. Няма да получите регистрация от БСП".

Не бе прието предложението на БСП да се увеличи ставката с коефициент 1,8. Депутатът Антон Кутев заяви, че в момента се решават проблемите само на 10 процента на хората, които имат нужда от лична помощ.

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24