Мей иска да ангажира парламента за решение, което да избягва твърда граница в Ирландия

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви, че обмисля възможността депутатите да получат роля при вземането на решение дали да бъде задействан така нареченият „предпазен механизъм“, който цели избягване на твърда граница на остров Ирландия, в случай че не бъде постигнато търговско споразумение. 

Ключовото гласуване по сделката на Тереза Мей за Брекзит е във вторник. Сметките показват, че тя вероятно ще го загуби и то най-вече заради „предпазния механизъм“, който, ако бъде задействан, може да остави Обединеното кралство безкрайно дълго време в митническия съюз, докато не бъде постигнато търговско споразумение. Днес обаче в интервю за Би Би Си Тереза Мей за първи път говори за възможност депутатите да получат право на глас по въпроса:

"Аз разбирам загрижеността на колегите за ролята на парламента за суверенитета на Обединеното кралство по този въпрос. Така че аз разговарям с колеги как парламентът да има роля при решаването на проблема".

И тази роля може да се изрази в предоставяне на глас на депутатите, ако до края на 2020 година, когато изтича „преходният период“, сделка не бъде постигната, да се задейства "предпазният механизъм", или да бъде удължен „преходният период“. Идеята е просто по някакъв начин да не се стигне до „предпазния механизъм“. Тереза Мей обаче остана непреклонна по въпроса, че сделка с ЕС не е възможна, без да бъде включен „предпазен механизъм“.

БНР подкасти:

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23