Хасан Адемов: Решенията на ТЕЛК не казват какво може да работи човекът с увреждания

Д-р Боряна Холевич: Поредната реформа, която отнема придобивките на огромен брой хора с увреждания

| обновено на 07.12.18 в 16:36
Снимка: БГНЕС

„В ТЕЛК най-големият проблем е, че медицинската експертиза, на този етап, дава оценка на увреждането, но по никакъв начин не дава оценка за това какво може човекът с увреждане".

Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов. Коментарът му е по повод призивите на майките на деца с увреждания за реформа в ТЕЛК и намерението им през януари да преместят протестния си палатков лагер пред здравното министерството:

"Няма в ТЕЛК-овите решения и идея за това какво може човекът с увреждания с работоспособността, която е останала след оценка на медицинския проблем. Функционалността - какво може човекът с увреждане – липсва, а това е едно от важните условия, за да може да бъдат преодолени бариерите в обществото – достъп до образование, недостъпна околна среда, транспорт, работни места, които трябва да бъдат адаптирани“.

На въпрос дали предвидените 437 милиона лева за хората с увреждания в бюджета за догодина са достатъчни, Адемов заяви:

„Няма основание за притеснение, че финансовият ресурс ще бъде недостатъчен. Най-важното обаче е, че за първи път личната помощ и асистентската подкрепа в новия закон е разписана по начин, който гарантира устойчивост, а не бенефициенти да се чудят дали ще има програма, пари и т.н.“. 

Адемов припомни:

„До този момент са приети двата закона от обявения предварително пакет от три закона - Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ. Предстои през следващата седмица на първо четене в Комисия по труда социалната и демографската политика да бъде гледан третият закон - за социалните услуги. Той влиза в сила от 2020 година, така че през следващата година ще имаме възможност да поработим върху него. 

Една от протестиращите майки - Мая Стоицева, подкрепи мнението на председателя на социалната комисия за проблемите на ТЕЛК. В сега съществуващия ТЕЛК има възможности за много порочни практики, категорична е тя, но подчерта, че "в момента вратите на Министерство на здравеопазването са отворени и разговорите, които водим, са истината задълбочени, с разбиране и с желание да се променят нещата“:

"Имаме медицинския документ, така че ние си имаме нужда от медицинските специалисти, няма нужда да се страхуват за работата си. Просто идеята е да стане наистина по европейски стандарт преценяване на уврежданията. Значи, ние си имаме медицинските специалисти и един екип от социални работници, дай, Боже, психолози, дай, Боже, други специалисти, трудотерапевти, които да се включат към тези екипи", коментира тя.

Стоицева даде пример със собствения си син:

"Липсва ми нататък какво е необходимо, за да може да се включи в образователната система, какво му е необходимо, за да може да излезе на пазара на труда в един момент,  какво той може. Медицинският документ казва: „Ограниченията са това“, но оценката на функционалната ще покаже: „Той може това, това и това. Необходимо му е - да кажем - помощно средство, ресурсен учител, психолог, специална работна. Той може да прави снимки, значи можем да търсим такова работно място“.

Д-р Боряна Холевич коментира темата в интервю предаването “Хоризонт за вас“ и отговори на въпроса  каква е промяната, която трябва да настъпи:

“Ние сме категорично против определяне на функционалност. Смятаме, че функционалността е процес, той не е стационарно положение, което може да бъде определено еднократно. На едно дете на 5 години независимо дали е с, или без увреждане, никой не е в състояние с еднократно свидетелстване да каже, освен врачка, какво в бъдеще ще се случи с това дете. Ние смятаме, че медицинската експертиза трябва да определя вида и степента на увреждането, за което човек да получи съответната подкрепа и валидна пенсия и социалните придобивки, и които се дават възоснова на нефункционалност. Те са компенсация за нефункционалност. ТЕЛК трябва да посочи, или както искате комисията, и противопоказаните условия на труд. Тези които биха навредели допълнително на здравето на човек с увреждане. Всичко останало, което не вреди на здравето на човека, човек би могъл да работи“.

“Индивидуалните потребности от помощни средства се определя от медицинската комисия. Лекарят е този, който може да каже, от какви помощни средства има нужда човек с увреждания“, коментира още тя.

“Вероятно няма да бъдем поканени да участваме. Ние спираме с излизането на палатката. Спираме да издаваме експертни решения за процент намалена работоспособност или съответно вид и степен на увреждане. Ще издаваме експертни решения само за временна работоспособност. Отговори на писма на работодатели и частични експертни решения и прочие “, каза тя по отншение на това, което ще се случи през месец януари и заяви:

“Категорично се обявяваме против поредната реформа, която ще доведе до отнемане на придобивки на огромен брой хора с увреждания, за сметка на една малка група“.

И отговори на въпроса какъв брой хора ще бъдат засегнати:

“Засегнат е огромен брой хора и тук вече мога да ви кажа цифра, ако към края на 2016 г. - 518 хиляди бяха хората с увреждания, които получават подкрепа и съответно инвалидна пенсия, това са данни от НОИ. Въпреки че се говореше за 1 млн. инвалиди и всякакви други глупости и щуротии, към момента тези хора са 450 хиляди, в резултат на така желаните реформи“.

Интервютата можете да чуете в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24