Румен Радев: Отказът от машинно и електронно гласуване е неоснователен

Снимка: БТА

Аргументите за отказ от машинно и електронно дистанционно гласуване са „неоснователни“ и „укорими“, заяви президентът Румен Радев в коментар на решенията, взети преди дни в Народното събрание. В интервю за БНТ държавният глава призова за повече прозрачност при броенето на бюлетините на следващите избори:


"Към момента нашият изборен кодекс налага да има предаване онлайн с картина и звук на заседанията на ЦИК и РИК. Но няма такова изискване за секционните комисии, където става броенето и оформянето на протоколите. Ако това се въведе, не само, че ще има контрол в реално време от страна на ЦИК и РИК, а всеки гражданин ще може да види на своя телефон как броят бюлетините в неговата избирателна комисия."

Тази седмица парламентарната комисия по правни въпроси одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, които предвиждат машинно гласуване само в секции с над 300 избиратели, определени от Централната избирателна комисия. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че на следващите избори електронно дистанционно гласуване няма да има, защото сигурността на вота няма да бъде гарантирана.
Държавният глава свиква консултации с политици и експерти идния четвъртък за промените в Изборния кодекс.


За България е "важно да имаме в перспектива пряка тръба от Русия", заяви още президентът Румен Радев. Такъв газопровод ще бъде в интерес и на Европейския съюз предвид сигурността и цената на доставките, докато отказът ни от "Южен поток" преди години ни поставя днес "в зависимост от още една страна", посочи държавният глава:

 
"Турски поток" е важен стига да мине през България, но, както казах, ние трябва да се борим в бъдеще и да избегнем междинния транзит - тръба от Русия към ЕС, тоест към България."

Черно море се "милитаризира" вследствие от руско-украинския сблъсък край Керч, предупреди президентът Радев:

"Колкото по-бързо приключи този инцидент, толкова по-добре е за всички нас от региона. Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва. Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешнополитически амбиции."

В този конфликт има повече от две страни и трябва да се търси решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен, каза държавният глава.

По-рано вчера премиерът Бойко Борисов изрази опасенията си, че навлизането в Черно море на бойни кораби на други страни от НАТО, освен Турция, България и Румъния, ще доведе до голяма криза за страната ни.

Изявлението е по повод информацията на СNN, че Съединените щати са поискали от Турция американски боен кораб да мине Босфора.

Борисовзаяви, че полага "всички усилия", за да не се стигне до "ескалация в Черно море", което трябва да бъде място за туризъм, газопроводи и фериботи, а не територия за военни действия.


Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24