Румен Радев: Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата

| обновено на 08.12.18 в 18:16
Президентът Румен Радев поздрави студентите и преподавателите в СУ
Снимка: БГНЕС

С тържествено събрание и концерт в Народния театър Иван Вазов се отбелязва 130-та годишнина на Софийският университет „Св. Климент Охридски“- най-старото висше учебно заведение у нас. В реч пред събралите се неговият ректор проф. Анастас Герджиков заяви:

"Университетът дава над 1/3 от научните резултати на всички 52 български висши училища. От 15-те най-цитирани български учени, 7 са от Софийския университет. Той е и единственият български университет в първите 1000 на световните класации, а в професионалните направления като физика и филология сме между първите 200-300, съответно 300 и 400. Това означава, че Софийският университет е в първите 4% на световните университети, а в някои направления - в първите 2% ".

Студенти и преподаватели бяха поздравени от президента Румен Радев.

"Създаден с дарения и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата, на критичната мисъл, на стремежа към неизменното търсене на истината. Свободата днес се съизмерва с дързостта да кажеш на глас, че най-важната сред тези ценности е да уважаваш чуждото право на мнение".

Държавният глава се обърна и към студентите с думите:

"Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. В годините на прехода, българите приехме, че несправедливостта е наша орис. Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува и това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моята! Честит празник и на добър час!"


Софийският университет поддържа активни връзки с над 500 университета по света. На празника гости на Алма матер са президентът на Мрежата на европейските столични университети /UNICA/ проф. Лучано Сасо, генералният секретар на Мрежата на черноморските университети проф. Еден Мамут и десетки ректори и представители на партньорски университети. 

Предишните ректори акад. Благовест Сендов, проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Иван Илчев ще бъдат удостоени с почетното звание "Академикус емеритус" на Софийския университет. Ще бъде връчена и Голямата награда за литература на Софийския университет за 2018 г. Лауреатът на наградата, която най-старият университет връчва веднъж на две години от 1999 г. насам, е проф. Кирил Топалов.

В тържествения концерт ще участват хоровите състави на Националната гимназия за древни езици и култури, симфоничният квартет "Филхармоника", биг бендът на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", танцовият състав "Аура" при Народното читалище "Аура 1929" и квартетът към фолклорната формация "Мелодия" при Народното читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1924".

По-рано днес беше  валидирана пощенска марка, посветена на годишнината.


Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24