Фондация настоява за строеж на нова симфонична зала в центъра на София

Снимка: БТА

Да се изгради нова симфонична зала в центъра на София с капацитет 2000 посетители, настояват от Фондация „Богария“. Председателят на фондацията Александър Димитров посочи, че работата на „Богария“ по проекта за залата е започнала преди две години, и за изпълнението му ще са необходими държавно финансиране и дарения. Димитров допълни:

"Само чрез подобен обект ние ще можем да постигнем общо оздравяване на духовността ни, на морала, на етиката, на естетиката, която липсва в обществото. В никакъв случай не трябва да се конфронтира този проект със зала "България". Когато един ден съществува и бъде построена тази бъдеща нова зала, зала "България" трябва да си отдъхне, да ѝ се даде покой месеци, година, две, да се преосмисли нейната функция, нейната роля, нейното място, да се създадат условия и възможности тя да бъде достойно реставрирана, отремонтирана, модернизирана, ако щете, за да може да ѝ се даде нов живот".

От фондацията организираха среща - разговор с музикалната общност за обсъждане на  проекта за залата. Срещата се проведе в камерна зала „България“ на Софийската филхармония. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Строежът на Royal Albert Hall в Лондон (1867-187)

Архитекти и урбанисти ще дискутират изграждането на нова концертна зала в София

Искането за нова симфонична зала в София не е каприз. Не е екстравагантно желание за задоволяване нуждите на една ограничена професионална общност или нейната подбрана публика. Ни най-малко. Ние знаем, че музиката е езикът на Бога. И чувството,..

публикувано на 28.02.18 в 20:26
Още от категорията

Петко Бонев: Има доказани начини Камерна опера Благоевград да работи успешно

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено..

обновено на 24.12.18 в 17:27
Мариус Донкин (л), Диана Янкулова и Явор Стаматов (д)

Мариус Донкин: За единението трябва да намерим себе си в общността

Народният театър навлиза в своя 130-и сезон с много амбициозна програма на всичките си сцени.  За предаването „Неделя 150“ по „ Хоризонт“ ръководителят на институцията Мариус Донкин каза: "Мисля си, че не само този сезон ще бъде български, но..

публикувано на 16.12.18 в 14:01

Предстои тайно поетическо четене в рамките на Литературния фестивал

Тайно поетическо четене ще се проведе в неделя в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Мястото и имената на поетите и музикантите, които ще се включат в четенето, са тайна. В предаването „Преди всички“ програмният директор на..

публикувано на 14.12.18 в 10:14

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от..

публикувано на 14.12.18 в 09:58
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели в регионалната библиотека „ Димитър Талев“ в Благоевград. Истински рекорд е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева:..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската..

публикувано на 13.12.18 в 18:05