Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 140 години от основаването си

БНР Новини

За Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 2018 година премина под знака на различни мероприятия по случай 140 години от своето основаване. Кулминацията на празника е днес, а през изминалата седмица две събития привлякоха вниманието на обществеността. На 5 декември беше валидирана пощенската марка „140 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, чийто автор е художникът Стоян Дечев. И преди са създавани марки с образа на библиотеката, но за първи път е включен и ликът на учителя Михаил Буботинов. По негова идея на 10 декември 1878 г. е създадена комисия с председател професор Марин Дринов, чиято цел е основаването на Българска национална библиотека.

На 7 декември бе открита изложбата „Съкровищата на Националната библиотека“.

Снимка

Експозицията представя ценни книжни артефакти, като основен акцент е писмото на Христо Ботев до съпругата му Венета и семейството му, написано на борда на кораба „Радецки“. То се съхранява в Българския исторически архив. Още за изложбата разказва д-р Румен Ковачев, архивист в Ориенталския отдел на Националната библиотека:

Прощалното писмо на Христо Ботев до съпругата му Венета и децата му
Тя включва една малка част най-добрите издания, представителни за всички наши отдели. Например Ориенталският отдел е представен чрез кадийски сиджили. Това са протоколни книги, в които се документират всички процеси, водени в дадено съдилище. Записано е кои са участниците и какъв е резултатът от делото, тоест какво е решил кадията. Интерес представляват и артефактите от българския исторически архив. От него посетителите могат да видят портрети и снимки на царското семейство, Върховния македонски комитет и други.

Поздравителен адрес до царица Йоана от италиански благородници по случай сватбата й с цар Борис III
Който иска да види настоящата изложба, трябва да побърза. Тъй като това са оригинали, които не бива да бъдат излагани продължително на различни влияния, те ще могат да се разглеждат до вторник преди обед, след което ще бъдат прибрани.

Навръх празника на библиотеката ще бъде открито ново пространство на първия етаж – „История на българската книга“. Идеята е това да е стая за историята на книгопечатането. В новата зала ще бъде показана и 3D пирамида, която ще изобразява историята на книгата, както и мини модел на Гутенбергова печатна преса, дарен от Съюза на печатарската индустрия в България.

Богатият фонд на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ привлича изследователи и изкуствоведи от различни страни. Каква информация най-често търсят, научаваме от доц. Любомир Георгиев, ръководител на направление „Ръкописно-документално и книжовно наследство на библиотеката“:




Има много колеги от Македония, които се вълнуват от историята на революционното движение на българите в Македония и различни политически дела, свързани с Балканския полуостров. Също така изследователи от различни славянски страни търсят информация в нашите славянски ръкописи. Библиотеката привлича вниманието на специалисти от Турция и ислямските държави, които се радват на възможността да се запознаят с третия по големина османски архив в света, който се съхранява в нашата библиотека.

„Огледало на света“ от Хаджи Халифа
Паралелно със сътрудничеството по различни изследователски проекти, ръководството на библиотеката се стреми да привлече колкото се може повече млади читатели. Карта за библиотеката вече могат да имат и лица над 16 г., докато преди изискването бе да имат завършено средно образование.

Много млади хора идват като доброволци и работят с преклонение и хъс – разказва доц. Любомир Георгиев. Когато имаме възможност им предоставяме безплатни карти за библиотеката и някои от тях се превръщат в наши редовни читатели. В събота провеждаме инициативата „Училище за бъдещи родители“, която отново привлича младата аудитория. Стремим се да запазим читателите от по-зрялата възраст, но и да привлечем младите. Това е основната цел на по-голяма част от мероприятията по случай 140-годишнината на библиотеката.

Снимки: БГНЕС, БТА и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Художникът Валери Ценов: Една картина трябва да бъде започната с любов и завършена с благост

Ако се вгледаме в картините на Валери Ценов, ще открием една имагинерна вселена, изпъстрена със символиката на мистични образи. Чрез “Тайните градини” той ни въвежда в сакралното пространство на собствената си душа, която бленува за един по-възвишен свят. В “Античните морета” ни разказва приказки от древността, а с женските си образи –..

публикувано на 18.12.18 в 08:00
Снимка: Матю Мърфи

Искрица Огнянова: „Мисията на Art Without Borders New York е да вдъхновява“

Преди десетина години Искрица Огнянова отива в Ню Йорк, за да учи в Musical and Dramatic Academy (AMDA). Води я голямата ѝ любов към мюзикъла и мечтата да усвои тайните на това изкуство от най-добрите. След двегодишна специализация в AMDA завършва още една магистратура в Columbia University, Ivy League в специалността финансиране на проекти в..

публикувано на 15.12.18 в 08:00

Стоян Николов-Торлака: Северозападният човек ще помогне на всеки, но пък няма да му спести мнението си

Написан на архаичен, образен и пиперлив език, “Северозападен романь” не просто пресъздава действителността в най-западналия български край – с мъртвите села, в които изтлява животът на шепа старци, и с все по-призрачните градове заради липсата на препитание, но всъщност рисува мащабната картина на съвременна България, извън няколкото..

публикувано на 12.12.18 в 12:59

„Родопски отражения“ – документален филм за душата на Родопите

В най-скоро време зрителите ще могат да видят документалния филм „Родопски отражения“, който ще ни поведе на едно вълнуващо пътешествие из загадките и неопитомената красота на Източните Родопи, сред останки от древни цивилизации. Ще ни срещне и с наши съвременници, чиито съдби са здраво преплетени с тази на планината. С великолепните пейзажи,..

публикувано на 11.12.18 в 11:35

Студенти от Великотърновския университет разкрасяват градската среда

През 60-те години на миналия век утвърдени личности в изобразителното изкуство пристигат в старопрестолната ни столица, за да се посветят на обучението на първия випуск студенти по артистични специалности в педагогическия институт в града. През 1963 г. на историческия хълм “Света гора”, където в един от тамошните манастири патриарх Евтимий..

публикувано на 07.12.18 в 13:45

Просфорните печати – ключов елемент на църковния живот и част от богатото културно наследство на българите

Хлябът е изключително важен елемент от българската традиционна култура и всеки един от предметите, който по някакъв начин е свързан с направата на хляб и неговото оформление, за да може той да придобие статут на празничен, обреден хляб, също се радва на голяма почит. Един от тези предмети е просфорният печат, който освещава хляба и му дава..

публикувано на 05.12.18 в 11:07

„Таласъмски истории” – вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи

Децата обичат да четат. Обичат и да играят. А има ли нещо по-интересно от това да изиграеш любимата си книга? Преди няколко години на българския пазар се появява първата по рода си приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче”, а днес е факт и настолната игра за цялото семейство „Таласъмски истории” на основата на тази книга. Те са..

публикувано на 29.11.18 в 08:30