ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона възможно най-скоро

Окончателното решение е на Съвета на министрите, където все още има държави "против"

| обновено на 11.12.18 в 14:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент призова днес за премахване на проверките по всички български и румънски гранични пунктове с държавите от Шенгенското пространство във възможно най-кратък срок.

Поредната - пета от 2011 г. резолюция по казуса, бе изготвена от евродепутата Сергей Станишев. Тя бе приета с огромно мнозинство, но няма задължителен характер. Приемането на България в Шенген зависи от Съвета на Европейския съюз, който до момента няма единодушие поради опозицията на Холандия.

Документът, който няма законодателен характер, бе приет с 514 гласа „за“, 107 „против“ и 38 „въздържал се“.

Евродепутатите подчертават, че подход в две стъпки - първо премахване на проверките на вътрешните морски и въздушни граници и после на проверките на сухопътните, би довел до редица рискове, както и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген има негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло, заявяват евродепутатите.

Евродепутатът от Партията на европейските социалисти и член на правната комисия Силви Гийом заяви в интервю за „Хоризонт“, че Съветът често нарушава законите на ЕС:

„За съжаление твърде често страните-членки нарушават европейски правила, като например солидарността. А това откровено подлежи на критика. И когато Съветът се заинати, целият ЕС страда от последствията, в т.ч. и парламентът, който си върши добре работата. А това дава представа за липса на конкретни решения, за разнобой при подхода и то по въпроси, които не са толкова сложни“, каза тя.

Силви Гийом изрази опасение, че въпросът би могъл да пострада заради факта, че комисията „Юнкер“ и европейските институции като цяло са в края на мандата си.

„Това, от което се опасявам е, че нещата се случват към края на този мандат. Има доста неща, които не вървят и по тях има доста вълнения, а и се прибавят емоциите от наближаващите избори. И се боя, че тази работа в крайна сметка няма да се увенчае с успех.  Вълненията в края, трудностите, например около Брекзит, биха могли да излязат на преден план, вместо приемането на България и Румъния в Шенген“, добави тя.

Дебатите по темата бяха вчера, като нито един от изказалите се не оспори, че двете страни напълно покриват критериите за целта.

Еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също заяви, че България и Румъния са готови за пространството за свободно движение, но припомни, че окончателната дума е на Съвета, който трябва да гласува единодушно за приемането им: 

Подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство по време на снощния дебат декларираха и от Европейската народна партия, от групата на социалистите и демократите, европейските консерватори и от представителите на либералите.

За цялостно приемане на България и Румъния в Шенген настоя евродепутатът от Партията на европейските социалисти и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Той представи пред колегите си в Страсбург готовността на двете страни за включване в пространството за свободно движение.

Пред "Хоризонт" Станишев заяви, че ако София и Букурещ бъдат приети поетапно в Шенген, ще се създаде прецедент, за което това пространство не е пригодено:

"Вредите за България и за Румъния ще са съществени. Основната част от хората в България как пътуват - с автобуси, с влак, с коли, с какво ли не".

Станишев допълни, че страната ни трябва да се научи да отстоява интересите си, когато става дума за сериозни въпроси, като например случая със седалището на Европейската агенция по лекарствата:

"Преди известно време Холандия беше кандидат за седалище на европейската агенция за лекарства след напускането на Великобритания. Те спечелиха с един глас пред Милано в Италия. България даде своят глас на Холандия, а това са стотици милиони и милиарди европостъпления в Холандия".

Тоест, казвате, че е трябвало да го изтъргуваме, така ли?

"По мое скромно мнение, да" - каза председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Цялото интервю със Силви Гийом чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24