Вътрешнопартиен вот на недоверие срещу Тереза Мей тази вечер

| обновено на 12.12.18 в 17:00
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите от британската Консервативна партия задействаха процедура за гласуване на вътрешнопратиен вот на недоверия в премиера Тереза Мей след като бяха събрани необходимите за това 48 писма.

Председателят на Комитет 1922 Греъм Брейди обяви официално, че 15% от депутатите от Консервативната партия са внесли писма за вота на недоверие и процедурата е задействана.

Мей заяви, че ще се бори със всички средства за лидерския пост в Консервативната партия. Тя предупреди, че смяната на лидера предвещава забавяне и дори спиране на Брекзит. Предварителните сметки показват, че Тереза Мей едва ли ще загуби вота, но никой не може да бъде сигурен за нищо днес във все по-задълбочаващата се политическа криза в Обединеното кралство.

Фактът че се стигна дотук – да бъде поискат вот на недоверие в лидера на Консервативната партия, показва, че нейните противници вярват, че тя може да бъде отстранена от поста. Тези обаче, които си мислеха, че след всички удари под кръста тя ще се предаде, отново срещнаха твърдата ѝ решимост да се бори докрай :

„Ще оспорвам този вот с всички сили и средства, с което разполагам“.

Журналисти от Би Си Си, на базата на проведени разговори, пресметнаха, че за Тереза Мей ще гласуват поне 172 депутати, което е над необходимите 158 гласа за запазване на лидерството ѝ. Вотът обаче е таен, а това означава, че публичното изявление е едно нещо, а фактическото гласуване - друго. Министри от кабинета изразиха пълна подкрепа за премиера. Министърът на околната среда Майкъл Гоув заяви:

„Аз съм абсолютно сигурен, че премиерът ще спечели и мисля, че колкото по-скоро се приключи с това и се обединим зад премиера, толкова по-добре за страната“.

Министърът на финансите Филип Хамънд дори направи доста крайно изявление, че вотът ще постави под прожекторите екстремистите, които следват план, който не е в интерес на британците и британската икономика.

В Камарата на общините обаче ръководителят на парламентарната делегация на Шотландската национална партия Иън Робъртсън отправи директен призив към Тереза Мей по време на въпросите към премиера:

"Консервативната партия е в хаос. Премиерът е позор с нейните действия. Реалността е, че хората в Шотландия и цялото Обединено кралство искат следното: г-жо премиер, поемете отговорността, направете правилното нещо, подайте си оставката“.

Един от водещите евроскептици в Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог също бе лаконичен и категоричен:

„Имаме нужда от нов лидер, в национален интерес е Тереза Мей да си ходи“.

Ако все пак депутатите гласуват вот на недоверие в Тереза Мей, тогава ще бъде стартирана процедура за избор на нов лидер, а това ще отнеме време и вероятно ще се стигне до забавяне във времето на процеса по Брекзит. Важно е, разбира се, и кой ще бъде новият партиен лидер. Ако Мей запази поста си, по закон втори вот на недоверие срещу нея може да бъде внесен чак след 12 месеца. Това не пречи обаче опозицията да внесе вот на недоверие в правителството.

Преобладаващо е все пак мнението, че страната няма нужда от нов партиен лидер или нов премиер, а от нов политически курс за излизане от кризата.

Очаква се гласуването да се проведе между 20.00 и 22.00 часа българско време, като преди това премиерът ще направи изявление пред депутатите. Гласовете ще бъдат преброени веднага след гласуването, като за да оцелее на Тереза Мей са необходими 158 гласа.


БНР подкасти:

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24