"Йоан, синът на Асен" е най-новото историческо заглавие на МДТ "Константин Кисимов" във Велико Търново

4
Сцена от постановката "Йоан, синът на Асен"
Снимка: Здравка Маслянкова

„Йоан, синът на Асен” е най-новото историческо заглавие в афиша на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Знакови събития от българската история ще бъдат пресъздадени на театралната сцена в драматичната хроника, посветена на 800-годишнината от възцаряването на Йоан Асен Втори през 1218 г. Пиесата е писана специално за Великотърновския театър от актьора Иван Митев. Премиерата на спектакъла е тази вечер от 19 часа. 

Около половин години е работил по написването на пиесата „Йоан, синът на Асен“ Иван Митев, но преди това в продължение е години е проучвал историческата и художествената литература по темата, включително и византийските хроники, които присъстват чисто документално в най-новия исторически спектакъл на Великотърновския театър. Сред историческите събития, включени в сюжетната линия, са подписването на мирния договор с унгарския крал Андрей II, битката при Клокотница и решението за построяването на църквата „Свети 40 мъченици” в столицата Търново.

"Хората вярваха на Йоан и го подкрепяха във всичко. Новата църква, впила камъните си в скалите на Търновград, израстваше като българска светиня, строена от български майстори, изографисана от български зографи. Царството ни започна да сече първите златни монети с ликовете на Христос Вседържателя и брат ми Йоан".

Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново продължава да налага в репертоарния си план исторически пиеси, посочи театралният директор Васил Вълчев:

"След двете заглавия „Величието Асеневци“ и миналата година „Духът на поета“, това е третото заглавие „Йоан, синът на Асен“, което е на историческа тематика във връзка с 800-годишнината от възцаряването на Иван Асен Втори". 

За режисьор на спектакъла е поканен актьорът Александър Илинденов, който е специализирал режисура в началото на 90-те години при проф. Крикор Азарян и е работил като негов асистент в Театър „Българска армия”. За работата си на търновска сцена по поставянето на спектакъла „Йоан, синът на Асен“ Александър Илинденов сподели:

"Невероятно чувство на доверие, на творческо единение, някак си, се получи. Много рядко се случва да срещнеш актьори, които с такова желание, с такава страст и почтеност си вършат работата. Надявам се, че резултатът ще е добър и да се хареса на публиката".

Историческите личности в пиесата са представени в чисто човешки план, а на фона на славните събития от Средновековието са показани вътрешните битки, които водят героите, за да постигнат целите си. Своето място имат и сватбите на Йоан Асен като част от политиката му за слава, разрастване и утвърждаване на Второто българско царство.

"Деспоте, приветствам те от името на моя брат Йоан, владетелят на всички българи и власи… в залог на 30-годишен мир между Солунска империя и Царство България, свързва завинаги Мария-Белослава, дъщеря на цар Йоан Асен и Емануил Комнин, брат и императорски деспот". 

Самотата да стоиш на върха и да носиш тежкия кръст на решенията, за да бъде постигнато духовното единство на народа, е предизвикателството пред автора на пиесата Иван Митев:

"Моята идея, когато съм мислил този текст, е било да покажем човеците, които са минали през едно изключително страшно време, в една абсолютно разрушена държава, да я издигнат и да направят нещо, което се превръща в знак в историята. Тази огромна, силна, невероятна държава, която успява да направи Йоан и то с минимум кървища и убийства, но в същото време ме е занимавала самотата на този човек, самотата във всяко едно решение, през което минава, греховете, през които преминава, в името на голямото дело. На финала на пиесата той има следните думи: „По-важното сега на тази земя е духовното единство на народа ни и то е много по-важно и от папата, и от трона в Константинопол“. Това този човек е успял да постигне. 

В спектакъла „Йоан, синът на Асен“ привидно действието се развива бавно в условията на динамиката на времето, но вътрешните процеси у героите са светкавични.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Петко Бонев: Има доказани начини Камерна опера Благоевград да работи успешно

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено напрежение, където го няма. Няма да бъде закрита камерната опера, но трябва по някакъв начин да се..

обновено на 24.12.18 в 17:27
Мариус Донкин (л), Диана Янкулова и Явор Стаматов (д)

Мариус Донкин: За единението трябва да намерим себе си в общността

Народният театър навлиза в своя 130-и сезон с много амбициозна програма на всичките си сцени.  За предаването „Неделя 150“ по „ Хоризонт“ ръководителят на институцията Мариус Донкин каза: "Мисля си, че не само този сезон ще бъде български, но този наистина е такъв с „Опит за летене“ на Радичков, а и следващата седмица предстоят две премиери..

публикувано на 16.12.18 в 14:01

Предстои тайно поетическо четене в рамките на Литературния фестивал

Тайно поетическо четене ще се проведе в неделя в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Мястото и имената на поетите и музикантите, които ще се включат в четенето, са тайна. В предаването „Преди всички“ програмният директор на Фестивала Тодора Радева посочи, че който иска да се включи, трябва да се регистрира в страницата на..

публикувано на 14.12.18 в 10:14

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл. В интервю за предаването "Алегро виваче" по..

публикувано на 14.12.18 в 09:58
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда разбира, че любовта й към Енцо Грималди не е споделена, защото той е влюбен в Лаура, тя взема съдбоносно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели в регионалната библиотека „ Димитър Талев“ в Благоевград. Истински рекорд е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева: Впечатляващият интерес на малките читатели към книгите е търсенето на иновативни форми от страна на ръководството..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер . Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена,..

публикувано на 13.12.18 в 18:05