Съвременни български художници в Артгалерия НДК

6
Картини от изложбата „Съвременно българско изкуство” в Артгалерия НДК, в която са представени 22-ма български художници.
Снимка: Ани Петрова

Творби на 22-ма познати на ценителите художници могат да бъдат видени в изложбата "Съвременно българско изкуство" в Артгалерия НДК, която бе открита във вторник вечерта с изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов.

„Изложбата показва една изискана камерна колекция от художествени произведения на съвременни български автори, които са сред най-изявените и сред най-активните в полето на актуалната художествена сцена“, каза изкуствоведът проф. Чавдар Попов, който е преподавател в Националната художествена академия.

Експозицията представя някои от най-новите произведения на 22-ма художници, сред които Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Донка Павлова, Станислав Памукчиев – живопис; Онник Каранфилян, Васил Колев – графика; Крум Дамянов, Георги Чапкънов, Емил Попов, Хари Арабян – скулптура и други.

„Тя няма претенцията да представя определени направления, стилови насоки или тематични предпочитания, разчитайки на факта, че пластичните изкуства днес трудно могат да бъдат подведени под един общ знаменател. При все това изборът се съсредоточава в рамките на традиционните видове като живопис, графика и скулптура с идеята, че тези устойчиви артистични форми са в състояние да докоснат емоциите и възприятията не само на специалистите, но и на по-широката публика”, сподели Чавдар Попов.

Посетителите ще имат възможност да видят изложбата до 21 декември тази година, като достъпът до нея е през външния вход на артгалерията на НДК, разположен отляво на Литературен клуб „Перото”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Петко Бонев: Има доказани начини Камерна опера Благоевград да работи успешно

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено напрежение, където го няма. Няма да бъде закрита камерната опера, но трябва по някакъв начин да се..

обновено на 24.12.18 в 17:27
Мариус Донкин (л), Диана Янкулова и Явор Стаматов (д)

Мариус Донкин: За единението трябва да намерим себе си в общността

Народният театър навлиза в своя 130-и сезон с много амбициозна програма на всичките си сцени.  За предаването „Неделя 150“ по „ Хоризонт“ ръководителят на институцията Мариус Донкин каза: "Мисля си, че не само този сезон ще бъде български, но този наистина е такъв с „Опит за летене“ на Радичков, а и следващата седмица предстоят две премиери..

публикувано на 16.12.18 в 14:01

Предстои тайно поетическо четене в рамките на Литературния фестивал

Тайно поетическо четене ще се проведе в неделя в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Мястото и имената на поетите и музикантите, които ще се включат в четенето, са тайна. В предаването „Преди всички“ програмният директор на Фестивала Тодора Радева посочи, че който иска да се включи, трябва да се регистрира в страницата на..

публикувано на 14.12.18 в 10:14

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл. В интервю за предаването "Алегро виваче" по..

публикувано на 14.12.18 в 09:58
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда разбира, че любовта й към Енцо Грималди не е споделена, защото той е влюбен в Лаура, тя взема съдбоносно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели в регионалната библиотека „ Димитър Талев“ в Благоевград. Истински рекорд е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева: Впечатляващият интерес на малките читатели към книгите е търсенето на иновативни форми от страна на ръководството..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер . Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена,..

публикувано на 13.12.18 в 18:05