На първо четене:

Правната комисия прие промените в антикорупционния закон, предложени от ГЕРБ

| обновено на 12.12.18 в 17:06
Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната правна комисия приеха на първо четене промени в антикорупционния закон. Те са внесени от председателя на комисията Данаил Кирилов. След двучасов дебат третите поред промени получиха подкрепата на 12 депутати. Шестимата представители на БСП се въздържаха.

На изслушването в парламентарната правна комисия бяха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов, шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и правосъдният министър Цецка Цачева. Всички те категорично застанаха зад предложенията на Кирилов в закона да бъде изрично записано, че процедурата по гражданска конфискация не се прекратява при прекратяване на наказателно дело.

Законопроектът, внесен по спешност от шефа на правната комисия, се оказа част от по-глобални промени, върху които Данаил Кирилов работел. Извадил ги по спешност в отговор на тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), което постави под въпрос множество дела за конфискация, започнали след 2012 година. Според гражданската колегия на ВКС от прекратяване на наказателно производство или оправдателна присъда следва прекратяване на процеса по конфискация на имущество с неясен произход. В това решение Цацаров, Цачева, Маринов и мнозинството депутати видяха навлизане на съдиите в територията на законодателите, а шефът на антикорупционната комисия се оплака, че броят на заплашените дела нараства.

"Повече от 20 дела са и сумата е повече от 22 млн.", каза Георгиев. 

Първото дело, което беше затворено, макар и само на първа инстанция, беше това за неясните милиони на бившият депутат от ДПС Христо Бисеров. Георгиев отказа да се ангажира с прогноза дали ще могат да се отворят отново очевидно радващите се на достатъчна подкрепа законодателни промени ще позволят производството срещу Бисеров и други проверявани. Той се аргументира с това, че не желае да коментира конкретни казуси, без да се знае кога ще бъде приет законът и дали президентът няма да наложи вето върху него.

Освен отвързването на гражданската конфискация от наказателното производството, депутатите от правната комисия гласуваха и за по- дълги срокове на проверките за доходи.

Дебатите в пленарната зала по третите поред промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество са планирани за петък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24