България прави две предложения за промени в пакета „Мобилност“

Министърът на транспорта Росен Желязков сменя и третия член на съвета на директорите на БДЖ

Министърът на транспорта Росен Желязков

България ще има две предложения пред Еврокомисията за промени по пакета „Мобилност“, заяви тази вечер транспортният министър Росен Желязков пред ресорната комисия в Народното събрание.

По отношение прилагането на директивата за двустранните превози министър Желязков даде пример с крострейд операциите от кръстосаните курсове в рамките на двустранния превоз, като посочи, че предложенията са две.

„Едното, за което сме абсолютно подкрепени от Полша, е да се изключват от правилата за командироване 72 часа опериране, 72 часа работно време. Това по наш анализ, заедно с превозвачите, е напълно достатъчно, ако един превозвач изнася или внася, в рамките на 72 часа работно време да извърши операции в рамките на държави членки извън тази по установяване и тази по дестинация“, каза той.

Другият подход в рамките на двустранните превози е да се разрешат 6 крострейд операции, което също е в рамките на разбирането на българските превозвачи, в рамките на един месец, като досегашен модел за икономически изгодно опериране при превозите.

Това са алтернативни законодателни предложения, около които ще се търси компромис и обединяване на останалите държави в ЕС, посочи Росен Желязков.

Министърът на транспорта съобщи още, че през следващата седмица ще смени и третия член на съвета на директорите на БДЖ - Филип Алексиев. През миналата седмица по искане на министъра оставки подадоха Велик Занчев и Владимир Владимиров.

Новият член на съвета на директорите на БДЖ най-вероятно ще стане и изпълнителен директор. По устав „Холдинг БДЖ“ се управлява и представлява от тримата членове на съвета на директорите, уточни министър Желязков.

Проблемите на БДЖ досега са свързани с лошо управление вътре в системата, каза той пред депутатите.

„Като практика, като човешки взаимоотношения, като колегиални взаимоотношения и свързани с размиване на отговорност и прехвърляне на такава. Всичко това води до лошо проектирани обществени поръчки, несвоевременно обявени такива, лошо провеждани обществени поръчки, недобра информационна обезпеченост, нефункциониращи системи или отказ  от въвеждането на такива системи.

През следващата седмица новият борд ще излезе с управленски предложения. Първите стъпки, които трябва да бъдат приети са свързани с гарантиране на графика, с безопасността на подвижния състав с билетоиздаващата система и с подобряване на качеството на услугата, с гарантирането на ремонтната дейност на влаковете, както и с обявяването на обществена поръчка за нови влакове.

БНР подкасти: