Депутатите прецизираха условията за предоставяне на земеделски продукти в училища

| обновено на 13.12.18 в 13:27
Снимка: Ани Петрова, БНР

Депутатите приеха днес окончателно промените в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

С тях се прецизират условията по новата обща схема за предоставяне на плодове, зеленчуци и млечни продукти в детските градини и училищата. Предвидено е участието в схемата да се съпътства от образователни мерки, които целят изграждане на здравословни хранителни навици у децата и придобиване на знания в областта на  селското стопанство, здравословното хранене и борбата с разхищението на храна.

С наредба Министърът на земеделието, храните и горите ще определя условията и реда за търговията от разстояние с биологични продукти, етикетирането и контрола на продуктите от заведенията за обществено хранене. При установени нарушения ще се налагат административни и наказателни санкции.

Спор предизвика задължението на Земеделското министерство да създаде и поддържа публичен електронен регистър за  производителите, преработвателите и търговците на биохрани; както и на лицата,  осъществяващи контрол.

Според депутата от БСП Светла Бъчварова срокът от 1 година за създаването на този регистър трябва да бъде по-кратък.

„Тези срокове показват само едно, че няма никаква идея в министерството на земеделието точно как ще изглежда регистърът и точно какво ще се прави по него“, каза тя.

Мнозинството не прие предложенията на опозицията регистърът да се изготви по наредба на земеделския министър и да отпадне изискването биопроизводителите да имат електронен подпис.

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24