Анастас Стефанов: ГЕРБ биха имали най-голям интерес от предсрочни избори

| обновено на 13.12.18 в 16:36
3
Снимка: rctrend.bg

ГЕРБ запазва минималната си преднина пред БСП през декември, показва изследване на „Тренд“, огласено днес.

Парламентът и правителството задържат нива на подкрепа за своята работа, подобни на тези от последните няколко месеца.

Най-одобряван от правителството продължава да е вицепремиерът Томислав Дончев, следван от Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, въпреки че за последния има спад в положителните оценки спрямо октомври.

Регистриран е спад в положителната оценка за работата при президента.

"Отчитаме стопиране на ерозията (в доверието) към ГЕРБ през последните месеци. Правим уговорката, че не става въпрос за предизборна ситуация. Трета политическа сила устойчиво продължава да бъде Движението за права и свободи, като трябва да кажем, че по-отчетлива става разликата с Обединени патриоти", каза за "Хоризонт" Анастас Стефанов от "Тренд". Според него причина за това са вътрешните скандали при националистите през цялата есен.

"Можем да си направим извода, че никой няма интерес от предсрочни избори. Двете големи политически сили отново биха били бонифицирани. Противопоставянето между ГЕРБ и БСП в последната година и половина води до съществено мобилизиране на електората им. Това ще произведе две по-основни сили с две по-големи парламентарни групи. Да не говорим, че в реална предизборна ситуация капацитетът на ГЕРБ за привличане на електорална периферия е по-голям от този на БСП. Така че основно първата политическа сила би имала интерес (от предсрочни избори)", каза още Стефанов. 

"Спадът при президента го регистрираме още от началото на есенния политически сезон. Той беше избран от широка амалгама от гласоподаватели на различни политически сили, хора с различни идеи и възгледи. Сред тях имаше поддръжници на ГЕРБ, ОП и т.н. След като президентът все повече се позиционира като противовес на управлението в отсрещния политически ъгъл, най-вече на ГЕРБ, това кара поддръжниците на управлението да не припознават Радев като свой", каза още социологът, но допълни, че доверието в Радев остава високо и по-скоро можем да говорим за "усядане" на политическия му рейтинг. Президентът става част от политическия пейзаж и не е "новият", обобщи Анастас Стефанов. 

Предстоящите празници дават лек тласък на повишаване на оптимистичните нагласи (от 46% през ноември до 49% през декември), а песимистите спадат от 42% през ноември до 39% през декември.

37% от българите са на мнение, че 2018 г. е била добра година за България, докато 43% са на обратното мнение. В сравнение с проучването на „Тренд“, точно година по-рано, регистрираме по-лоши оценки в сравнение с тогава, когато повечето българи (47%) са били на мнение, че годината е била добра, докато 36% са я оценили като лоша. 

За повече от половината българи (52%) пък 2018 г. е била добра година в личен план, докато за една трета - лоша. Съотношението е сравнимо с оценките в края на миналата година, когато 58% от анкетираните твърдят, че е била добра, докато 31%, че е била лоша година.

За сметка на преобладаващите песимистични оценки за 2018 г., очакванията за 2019 г. са по-скоро положителни - 43% са на мнение, че 2019 г. ще бъде добра година за България, а малко под една четвърт (23%) имат по-скоро лоши прогнози.

Подобни са и очакванията на българите в личен план за 2019 г., като 47% са оптимисти срещу 19%, които са песимистично настроени. 

"Януари и февруари са тежки месеци в социално-икономически план, дори без корекция в цените на битово-комуналните услуги. Домакинствата надхвърлят обичайните си разходи и има уязвяване на личната финансова сигурност. Може да очакваме повишаване на песимистичните нагласи, но ако правителството не прави грешки в комуникационно отношение, да произвежда скандали, не би трябвало да очакваме тежки проблеми", прогнозира Стефанов как по-високите цени и сметки биха повлияли на общественото мнение. 

Чуйте подробности в прикачения звуков файл.Галерия

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24