Мария Захарова: Лобистки групи стоят зад резолюцията на ЕП против строителството на "Северен поток 2"

| обновено на 13.12.18 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова нарече „безумие“ евентуалното спиране на проекта за газопровод „Северен поток 2“. Захарова каза това в отговор на въпрос на БНР за приетата от Европейския парламент резолюция по темата. Евродепутатите призовават за спиране на проекта и го определят като „политически и представляващ заплаха за европейската енергийна сигурност“.

На редовния си брифинг Захарова обвини противниците на „Северен поток 2“ в политизиране на един изгоден икономически проект в услуга на определени лобистки групи и специални структури:

"Да се обявяваш против енергийното сътрудничество, неговата диверсификация, да пречиш на стремежа към енергийно сътрудничество в бъдеще, на модернизирана основа, това е просто безумие за Европа, която се нуждае от енергоносители".

Мария Захарова заяви, че проектът е неизгоден за онези, които искат да попречат на дългогодишното енергийно сътрудничество между Русия и Европа:

“Кой постоянно разваляше тази атмосфера? Това, за съжаление, беше Украйна, но Украйна не като държава, а Украйна като политически деятели, зад които стояха в частност техните американски куратори, които всеки път се занимаваха с шантаж по проблематиката на енергийното сътрудничество, представяйки го като натиск на Русия над Украйна, а всъщност опитвайки се да развалят прекрасните енергийни връзки, които винаги, в продължение на десетилетия, Русия е имала с Европа“, коментира Захарова. 

Говорителят на руското външно ведомство изтъкна продължаващото десетилетия взаимноизгодно сътрудничество между Русия и Европа в газовата сфера, което, по думите ѝ, не се влияе от политическата конюнктура. На въпрос дали Москва очаква подобни мерки от страна на Европейския парламент и по отношение на бъдещото продължаване на газопровода „Турски поток“ през територията на Европа, Захарова отговори:

"Даже не бих говорила конкретно за проектите, които споменахте. Просто мога да кажа, че, разбира се, причините са тези, за които вече говорих. Зад тези хора стоят не техните избиратели, а точно определени политически сили, понякога просто специални служби, които използват тези хора за конюнктурните си цели, решавайки конкретните си цели и задачи".

Проектът за газопровод „Северен поток 2“ предвижда изграждането на две линии с общ годишен капацитет от 55 млрд. кубични метра газ. Трасето трябва да свърже Русия и Германия през акваторията на Балтийско море. Това ще доведе до намаляване на транзита на руски газ за Европа през Украйна.

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24