Началникът на КАТ-Казанлък се е самоубил

| обновено на 14.12.18 в 19:43
Началникът на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов
Снимка: БГНЕС

Издирваният от два дни началник на „Пътната полиция“ в Казанлък Тодор Николов се е самоубил със служебното си оръжие. Това съобщи на брифинг след оглед на местопроизшествието окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Тялото на Николов бе открито днес в ненаселена местност, недалеч от казанлъшкото село Бузовград. 

Установено е, че 44-годишният Тодор Николов е починал от прострелване в слепоочието с огнестрелно оръжие, малко след като е бил обявен за издирване от своята сестра в сряда вечерта. Тялото е открито днес по обед при претърсване на района край Казанлъшкото село Бузовград, съобщи окръжният прокурор Дичо Атанасов: "Служителят на полицията беше намерен в автомобила си с входно и изходно дясно слепоочие. Очевидно това е служебно зачисленият му пистолет "Макаров".

Недалеч от местопроизшествието разследващи са открили незаконно притежаван револвер, боеприпаси и валута. Дали става въпрос за корупционно деяние с опит за прикриване на следи, тепърва ще се изяснява: "До тайника на язовир "Копринка" бяха намерени пачки различни по номинарл банкноти, кутийки с боеприпаси за пистолет, патрони и кожен кобур с намиращ се вътре револвер. Това е една обективна находка. Дали става въпрос за някакво корупционно деяние с опит за прикриване на следи или нещо друго, тепърва ще се изяснява".

Събирането на доказателства продължава. Назначени са техническа и балистична експертизи.

Безжизненото тяло е открито от казанлъшки полицай в следобедните часове. В личната кола на Тодор Николов са открити и трите му мобилни телефона – изключени. Следствените действия ще приключат до час, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

На мястото е намерен и друг незаконно притежаван револвер. Открити са и разхвърляни банкноти във водата на преливника на язовир Копринка. Не мога да потвърдя дали става въпрос за убийство и самоубийство, допълни прокурор Дичо Атанасов.

„Това, което имаме като обективни данни е, че става въпрос за самоубийство. Очевидно е с дясна ръка се е прострелял в слепоочието. Има и изходна рана от друга страна на главата на слепоочието. Куршумът е пробил стъклото на вратата и е излязъл. Със сигурност това е служебното ми оръжие“, каза той.

Село Бузовград е в шок от новината са смъртта му. Кметът му Михаил Янушев определи покойния Тодор Николов като добър човек: "Това е наистина голяма трагедия и това, което в момента разбрах, че се е случило. Беше човек харизматичен, който би помогнал на всеки един и е помагал и в същото време беше голям професионалист в своята работа".

По-рано днес директорът на полицията в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев отхвърли версията за  връзка между изчезването на началника на "Пътна полиция " и разпитите през седмицата на негов подчинен от сектор "Вътрешна сигурност": "Колегите от "Вътрешна сигурност" работиха по документиране на престъпление и провеждане на процесуално-следствени действия за унищожаване и повреждане. Тук не става въпрос за корупционно престъпление или престъпение по служба. Точно поради тази причина не бих искал да правя каквато и да е връзка между двата случая".

Очаква се комисар Хаджиев да направи официално изявление и да даде повече информация около смъртта на началника на "Пътната полиция" в Казанлък.

Старши комисар Георги Хаджиев обясни по-рано: "Вчера колегите от РУ Казанлък са обходили абсолютно всички маршрути, за които ние имаме данни евентуално, че могат да бъдат посетени от колегата. Предстои днес да бъдат планирани и допълнително проведени издирвателни мероприятия. Ще бъдат проверени абсолютно всички камери на входовете и изходите на град Казанлък. Последната информация, която имаме, е един проведен разговор вчера около 16.20 часа. Оттогава и трите телефона, за които ние имаме информация, са изключени. Ще бъдат проверени абсолютно всички маршрути по движението и на неговия автомобил".

Беше сформиран оперативен щаб, който проведе издирвателни действия веднага след подадения от сестрата на Тодор Николов сигнал за изчезването му в сряда. Липсват служебното оръжие – пистолет "Макаров" и личният автомобил на Николов. Мобилните му телефони са изключени, заяви директорът на полицията в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев. Днес предстои да бъдат прегледани записите от видеокамери от възлови места в Казанлък и района.

Нямаше данни Николов да е напуснал страната. 

Тодор Николов е в системата на МВР повече от 10 години. Няма практика обаче полицаите да преминават през психотестове. Това се прави само при назначаването им на работа, поясни комисар Хаджиев:

"На психопреглед се минава, когато се постъпва на работа в МВР. Нямаме такива периодични прегледи. Ние имаме психолог в Областната дирекция и когато се налага, не е никакъв проблем психологът да отиде и да беседва. Включително в момента вървят и програми за борене на стреса сред служителите".

Комисар Хаджиев отхвърли версията да има връзка между изчезването на началника на Пътната полиция и разпитите по-рано тази седмица на негов подчинен от сектор "Вътрешна сигурност".

Дни преди изчезването Тодор Николов е споделил, че има проблеми със сърцето и му предстоят по-сериозни прегледи.

Сигналът в полицията за изчезването на Николов е подаден от сестра му. За момента няма данни за престъпление, обясниха пред "Хоризонт" източници от МВР. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24