Борисов упрекна в „егоизъм“ и „страх“ държавите, които не допускат България в Шенген

| обновено на 13.12.18 в 18:13
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на лидерите от Евросъюза, упрекна в „егоизъм“ и „страх“, държавите, които не допускат включването на България в Шенгенското пространство.

"Страхът на някои европейски държави, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, така, както примерно,  в нашите съседи, минавайки през Шенгенска България - Гърция, Румъния, Унгария, стигат до тука без да има къде да ги спрат".

Борисов се срещна със заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Двамата са обсъдили готвените промени в антикорупционния закон, които ще позволят конфискация на имущество с неясен произход и след прекратяване на наказателно производство срещу собственика:

" Голяма подкрепа от негова страна, абсолютно това го удовлетворява", каза Борисов след среща със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

На влизане в Европейския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че по Брекзит ще пледира за „уникалност“ по думите му на договора с британските и европейските служби:

"Това е, което е важно за всички нас. Днеска имахме минута мълчание за загиналите в Страсбург. Тези престъпления са чудовищни, които се вършат, именно така отговорих след като ме питаха защо не подкрепихме в Маракеш акта за миграцията, един ден стават и трето поколение. Страхът на българите не е отсега. Ако някой дойде да работи за месец, два или пет, страхът идва в последствие и това е проблемът. И им казах, в момента ние би трябвало да нямаме инстинкт да говорим по тази тема, защото европейските граждани, работили са цяла година, за да има такава производителност на труда и такъв брутен вътрешен продукт в тези страни. Това означава огромни усилия на тези хора, тези граждани, които създават този продукт. Сега в най-светлите ни празници излезли със семействата си, направили си красиви базари да се радват, да са щастливи и да дойде някой с автомата и да ги очисти и ние да говорим как да се грижим - просто е нелепо", каза Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24