Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Груев: Лошо е, когато присъдите се "издават" предварително

Обществените очаквания за ефективно наказателно правосъдие често се разминават с доказателствата, възоснова на които решава съдът. На снимката: братя Маргини, които са сред емблематичните съдебни "герои".
Снимка: БГНЕС

"Лошо е когато "присъдите" се издават предварително, още при задържането на едно лице и се създава убеждението, че това дело трябва да бъде предрешено. Задържането е само начало на един много сложен процес, който приключва само възоснова на доказателствата". Това каза председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев преди конференцията "Баланс между правата на човека и обществените очаквания за ефективно наказателно правосъдие".

На въпрос дали съдиите са изолирани от разговора и стратегията, която се чертае за борба с престъпността, Груев подчерта, че съдът трябва да се чувства изолиран и не може да бъде страна, защото е арбитър.

Запитан за обществените очаквания за справедливост, след като различните съдилища по сходни или еднакви казуси постановяват различни решения и това води до объркване на публиката, Лазар Груев обясни: "Няма аналогични случаи. Ако беше така, нямаше да има нужда от съд. Щеше да има един компютър, който да казва: за кражба от 100 лв. 1 година и да се приключва".

"Обществените очаквания за ефективно правосъдие се създават от общественото говорене. Имаме специфична черта: когато се отнася до нас, искаме в максимална степен да са защитени правата ни, да няма медиен натиск върху съда, няма значение колко ще продължи, но да възтържествува справедливостта. Попитайте един гражданин какво предпочита: бърз или справедлив процес - отговорът е еднозначен", каза Лазар Груев в предаването "Преди всички".

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна