Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТВ репортаж предизвика паника в Грузия

Телевизионен репортаж за мнимо руско нападение хвърли Грузия в паника. Кадрите с руски танкове и бежанци бяха излъчени снощи от проправителствения телевизионен канал "Имеди" в най-гледаното време като част от предаване, разискващо възможните сценарии за развитие на събитията в региона. Фалшивият репортаж беше определен в Русия като провокация на режима на президента Саакашвили.

Популярната в Грузия телевизия "Имеди" излъчи снощи предаване с множество включвания уж на живо, в който се съобщава за превземането на Тбилиси от руските танкове и за смъртта на президента Михаил Саакашвили. На 20-та минута телевизионният канал все пак съобщава, че това е само възможен сценарий за развитие на събитията в Грузия, но много грузинци вече бяха повярвали на съобщенията за руска агресия. Това предизвика паника и хаос, а според някой съобщения дори е имало смъртни случаи, свързани с фалшивия репортаж.

Телевизията днес се извини на зрителите, като през цялото време на екрана стои съответния надпис. Още снощи пред сградата на "Имеди" се събраха стотици разгневени грузинци, а опозицията свиква за днес протестен митинг като настоява телевизията да бъде лишена от лиценз заради зловещата шега.

В Русия информационните агенции веднага разпространиха непотвърдената новината от Тбилиси за руско нападение, а радио "Ехото на Москва" дори прекъсна редовната си програма заради фалшивата вест. Според шефа на комисията по външни работи в руската държавна Дума Константин Косачов предаването на грузинската телевизия е безнравствена провокация.

"Няма съмнение, че това не е някакъв наивен проект на грузинските журналисти, които са искали да проверят различни варианти за развитие на събитията, а осъзната провокация на властите в Тбилиси", смята руският депутат.

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна