Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

| Интервю
Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

Северна Македония тръгва към югославското си минало. Това заяви пред БНР председателят на Съвместната комисия по историческите въпроси проф. Ангел Димитров в коментар на проведените избори, след които ВМРО-ДПМНЕ се завръща триумфално във властта в Северна Македония. 

"Най-баналната метафора е, че е на кръстопът - политически. Кръстопът не е толкова страшно нещо, защото оттам се вижда добре в различни посоки. Но когато си обърнат към погрешната посока и не само си обърнат натам, а въпреки това, че ти дават достатъчно сигнали добронамерени хора - не само България, но и сигналите, които идват от ЕС, че не това е посоката - значи има нещо, което създава доста сериозно безпокойство и то не само заради двустранните ни отношения. Създава безпокойство, че днешната Република Северна Македония като че ли се стреми да се закачи към оста Белград - оттам един път към Москва, един път когато става въпрос само за Европа - към Унгария и Орбан. Не трябва да забравяме, че освен голямото сръбско влияние, което вече десетилетия не изчезва, че Унгария има силни икономически връзки и присъствие в Северна Македония и дори притежава телевизията на управляващата сега партия ВМРО-ДПМНЕ. Там има интересна връзка, която вече създава по-сериозна причина за безпокойство за регионалната сигурност", обясни той в интервю за предаването "Събота 150".
По думите му загубата на Социалдемократическия съюз е катастрофална. Донякъде той отдава това на неубедителното присъствие след смяната на Заев на Ковачевски като лидер на партията, както и на недоволството на хората:

"Сред хората има много различни нагласи, но основната е незавидната политическа култура. Високите резултати не са винаги израз непременно на разбиране на идеите, които лансира партията-победител, а са по скоро наказателни спрямо другата партия или просто едно поддаване на емоционалната вълна, която създават в предизборната обстановка. А Република Северна Македония живееше в предизборна борба през последните 2 години".

По думите му в Северна Македония всичко някак е като че ли с "двойно дъно"
"У нас още в самото начало, а и преди 1990-а година, историците започнаха да разчупват темите табу, докато там е трудно да се видят такива процеси", коментира проф. Димитров. Той подчерта, че Съвместната комисия по историческите въпроси е единственият функциониращ орган, създаден по Договора за приятелство и добросъседство. Комисията работи вече близо 6 години, но напредък няма. Според него македонските му колеги са поставени в много неприятна ситуация:

"Да съчетаеш вяра с безпомощност - никога не води до добри резултати. Те са поставени в такава ситуация".

По думите му няма нито един документ, който да подкрепя македонската позиция. 

Според него обаче наша политика не е достатъчно последователна, ефективна и представителна. През последните 4-5 години България изгуби дори това, което беше постигнала като позиция в ЕС и особено в региона, смята проф. Димитров. По думите му ние трябва да бъдем критични към всичко и най-вече към себе си, ако искаме да постигаме резултати

Цялото интервю на Деян Йотов с проф. Ангел Димитров в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна