Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Генерал Тошево се сплотиха около каузата да изправят Цвети на крака

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Цветелина Маркова: Водех нормален живот – училище, народни танци. Сега съм прикована на количката

| Репортаж

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в България, Цвети и майка ѝ заминават в болница в Турция, където детето е диагностицирано с изключително рядко автоимунно заболяване. Необходимостта от събирането на средства за лечение е спешна, тъй като лекарите са категорични, че момичето може да бъде излекувано, но ако се действа бързо.

Засега техните предвиждания са, че Цвети ще проведе четиримесечен курс по рехабилитация, като цената на ден възлиза на 1 000 долара. Всички приятели, преподаватели, близки и роднини на Цвети са поели различни инициативи за събирането на необходимата сума.

Датата 9 март е разделна за живота на Цветелина Маркова от Генерал Тошево. Преди нея детето е отлична ученичка в СУ "Никола Йонков Вапцаров", танцува народни танци, пее и се наслаждава на живота като всеки млад човек. Първоначално детето се оплаква от болки в кръста. Прегледано е в Спешното отделение в болницата в Добрич. Същата вечер започва да усеща слабост в краката и на сутринта Цвети вече е изцяло парализирана. Линейка я транспортира отново в Добрич и оттам по спешност в "Св. Марина" във Варна, където в продължение на един месец са поставени три различни диагнози. Дни след изписването ѝ от Варна Цвети и майка й заминават за клиника в Турция, където диагнозите от България са отхвърлени категорично, разказва майката Сузана Костадинова.

"Направиха ѝ нужните изследвания и накрая се оказа, че имаме съвсем друга диагноза, която няма нищо общо с първите три – рядко автоимунно заболяване. Вече имаме изготвена оферта за лечение и физиотерапия. Много е важно да ги започнем веднага, тъй като сме изгубили доста време."

Необходимата сума за рехабилитацията на Цвети възлиза на около 240 000 лв. Отделно тя има нужда и от лечение, което изисква още средства. Затова и обществеността в Генерал Тошево се е заела с организирането на различни кампании, споделя Теодора Петкова, колега на майката на Цвети.  

"Страшно много граждани се включиха. Местният бизнес помага, кой с каквото може – с организация, с даряване на средства. Целият град се е ангажирал с каузата да изправим Цвети на крака."

Първата голяма инициатива е концерт, който ще се проведе в квартал "Пастир", в който живее момичето. Подготвя се и благотворителен бал "Заедно за Цвети", като половината от стойността на всеки куверт ще отиде за дарение. Балът ще е придружен с базар и търг.

"Ще има произведения на изкуството, които ще предложим, които да се продадат и да съберем възможно най-много средства, Цвети да стигне до първата рехабилитация в Турция."

Цвети пее във фолклорната школа към Центъра за работа с деца в Генерал Тошево. Директорът на центъра Елена Дачева се включва в кампанията, посветена на детето, с едничкото желание тя отново да се върне на сцената.

"Да помогнем да се съберат средства, за да може да се направи адекватно лечение в Турция."

В училището на Цвети учители, деца и родители също се обединяват в помощ на Цвети, допълва директорът на образователната институция Радка Йорданова.

"Нашият град е малък, но много сплотен. Цялата общност – ние сме едно. Помагали сме и в други инициативи, когато се е налагало. Този млад човек заслужава да получи шанс за лечение. Просто е спешно! Колкото по-бързо бъде събрана тази сума, толкова по-кратко ще е лечението."

Още след първите вливания в турската клиника Цвети чувства леко подобрение, което е надежда, че лечението е правилно и ефективно. Петнайсетгодишното момиче се нуждае от съпричастността на много хора, за да успее да се завърне към нормалния си начин на живот, който, по думите й, много й липсва.

"Преди си водех нормален живот – на училище, на народни танци. Сега нищо не мога да правя и съм прикована на количката."

В средата на юни Цвети и майка й трябва да заминат за Турция, за да продължат лечението. За целта е необходимо по-голямата част от сумата от над 300 000 лв. да бъде събрана. Детето се нуждае от помощта на много хора, за да може отново да танцува, да играе, да излиза с приятели и да живее пълноценно. Ако искате да сте един от тях, можете да го направите на посочените сметки:

Банка ДСК АД

IBAN:BG06STSA93000030818725

BIC:STSABGSF

Сузана Димитрова Костадинова

Основание: Дарение за Цвети

Revolut:@suzanapaeu

FB: „Заедно за Цвети“

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна