Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: "Данък "лукс" има само PR-ефект"

Снимка: БГНЕС

Все още не съм видял истинските мерки на правителството, защото те се сменят всеки ден, заяви в предаването "12+3" Георги Кадиев, член на Изпълнителното бюро на БСП и бивш заместник-министър на финансите. "От това, което съм видял до момента, има 2 мерки, предложени от синдикати и работодатели, които са задължителни и колкото по-бързо станата, толкова по-добре. Едната от тях е разплащането на задълженията на държавата към частните фирми, а втората е възстановяване на ДДС в случаите, в които има забавяне", посочи Кадиев. Според него забавеното ДДС към момента е 700 млн. лв., което само изкуствено тласка фирмите към "сивия" сектор в икономиката.

Кадиев смята, че сред останалите мерки има много екзотични, включително и данък "лукс". "Тази мярка има само и единствено PR-ефект. Като фискален ефект тя е минимална до такава степен, че дори правителството не е направило оценка колко очаква от нея. Нали разбирате, че несъбрани приходи приблизително 800 млн. лв. за първите два месеца на тази година, сравнени със същия период на миналата година, няма как да ги покриете с данък върху 20 яхти, 50 автомобила, 2 летящи чинии примерно или пък совалки. За мен това са несериозни мерки и до известна степен издават и паника", посочи бившият заместник-министър на финасите. Според него увеличението на ДДС е било предложено и след това отхвърлено, така че не се знае дали ще бъде прието. "Ето Ви объркването. Когато сутрин предлагаме едно, а следобед се отказваме от него ... Аз вече мога да Ви изброя 6-7 мерки, които бяха лансирани и отложени. Увеличение на здравните осигуровки - отказахме се, държавните служители сами да си поемат осигуровките - отказахме се, социалният министър казва: "Отказваме се от плосък данък, въвеждаме втора ставка" - финансовият казва: "Няма такова нещо", данък "лукс" въвеждаме, ама не е ясна нито ставката, нито пък колко очакваме да съберем от него. Сега ДДС пак не е ясно - два пункта ли ще е, ще има ли диференцирани ставки, няма ли да има, колко очакват да съберат от тях. И затова е усещането ми, че не знаят какво правят", смята Кадиев.

В момента няма популярни мерки, посочи той. "Каквото и да кажете, то все е непопулярно. Дали ще намалявате заплати, дали ще слагате данък "пенсии", дали ще слагате втора ставка на данък на физическите лица, дали ДДС ще се увеличава и съответно цените ще нараснат ... Въпросът е всички ние да видим някаква отговорност в правителството, че то знае какво прави, знае риска, който поема, с една голяма цел - да не влезем в рецесия и криза, каквато има в други държави, и да се срути цялата ни икономика", каза бившият заместник-министър на финансите.

Според него големият проблем на правителството и мястото, където се е провалило, е събирането на приходите. "Очевидно е, че реформите в данъчната администрация и митническата администрация не работят. Не може да имате увеличение на ставката на акциза на цигарите с 60%, а в същото време приходите ви от акциз на цигари да са паднали с 15% спрямо същия период на миналата година", добави той. Обяснението според Кадиев е в контрабандата. "Ние всички знаехме, че ще има повече контрабанда, но всички чакахме да видим и мерките срещу нея. Аз нямам илюзии, че ще бъде спряна тотално контрабандата - и в Англия има контрабанда, и в Германия има, ивъв Франция има. Но искам да видя някакви мерки, че все пак се прави нещо целенасочено срещу нея", смята той. Изходът според него е ясен - финансова полиция в министерство на финансите с право на собствено разследване, право на арест, право на СРС, за да може и отговорността да е там.

"За съжаление, ако така продължаваме, аз давам не повече от 2 месеца време, защото всяка една икономика в крайна сметка е психология. Ако хората нямат усещането, че правителството зднае какво прави, те много бързо могат да влязат в паника. И нали разбирате, че колкото и да е стабилна банковата ни система примерно, паника сред населението, опит веднага да се изтеглят банковите депозити и да ги обърнат в евро, тъй като не вярват в способността на правителството да се справи с кризата, е последното нещо, което ни трябва в момента. и това може да сатне много бързо", категоричен бе Кадиев.

Как бившият заместник-министър на финансите си представя антикризисните мерки на правителството, какво смята за заложените очаквания за приходи от увеличаването на ДДС, може ли да се стигне до отмяна на плоския данък, добра мярка ли е приватизацията в случая, какво предлага БСП като мерки срещу кризата и каква е вината на предходното и настоящото правителство можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Георги Кадиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна