Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

180 години от рождението на Филип Тотю честват във Велико Търново

С възстановка на сражения на Филип Тотю с турската потеря във Велико Търново ще бъдат отбелязани 180 години от рождението на легендарния войвода.

По инициатива на Регионалния исторически музей във Велико Търново и местния клуб „Традиция” 180-та годишнина от рождението на Филип Тотю ще бъде отбелязана в махала „Гърците” край село Воняща вода. Там, където е родната къща на прочутия хайдутин войвода, ще разиграем сражението, каза председателят на клуб „Традиция” Върбан Минев:

Турска потеря, изпратена от търновския каймаканин, иска да залови Филип Тотю. Филип Тотю се сражава с потерята, успява да избяга и му излиза от тогава приказката, че куршум не го лови и че е хвърковат."

Община Две могили организира тази вечер заря-проверка по повод 180-та годишнина от рождението на Филип Тотю. В нея ще участват представителна част от Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново, много официални лица и гости от съседните райони.

Войводата живее в Две могили след Освобождението, а къщата му е превърната в музей. В близост до нея е и гробът на Филип Тотю, а в центъра е издигнат негов паметник.

По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна