Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция получи първия транш от 14,5 милиарда евро

Механизмът за подкрепа на Гърция от страните в Еврозоната беше активизиран днес. Чрез Централната европейска банка беше отпуснат първият транш на стойност 14,5 милиарда евро. Общо гръцката икономика ще бъде подпомогната от еврозаем за 80 милиарда евро, както и от заем от МВФ за 30 милиарда евро. Правителството въведе строги мерки по икономии за излизане от бюджетния дефицит, които отново събудиха протести.

Ден преди падежа на гръцкия облигационен заем на стойност 8,5 милиарда евро Гърция получи финансова помощ от Еврозоната. Това е част от тригодишната кредитна програма на обща стойност 80 милиарда евро.

Управителят на Международният валутен фонд прикани правителството да премине към намаляване на заплатите не само в държавния, но и в частния сектор. Това мнение задълбочи и без това силното социално напрежение.

В икономическите мерки на правителството има много "несправедливост", призна пред телевизия "Скай" председателят на парламентарната група на управляващата социалистическа партия - Христос Папуцис. Същото мнение изрази и бившият премиер Костас Симитис.

Синдикатите подготвят нова мащабна протестна акция - обща стачка в четвъртък 20 май. Засега авиодиспечерите съобщиха, че няма да участват в протестите и въздушните полети ще се изпълняват по график.
По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна