Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха решението за започване на разследване срещу Кристин Лагард

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Републиканският съд на Франция отложи решението си за евентуално разследване срещу директорката на МВФ Кристин Лагард, обвинявана в злоупотреба с власт като министър на икономиката. 

Съдът отложи за 4 август решението дали да даде ход на разследването. Дни след като пое поста директор на Международния валутен фонд, тя е изправена пред риска от съдебна процедура заради обвиненията за арбитраж в полза на френския бизнесмен Бернар Тапи при сделка за продажба на "Адидас" от френската банка Креди Лионе.

През 2008 г. специален съд от абритри осъжда Консорциума за реализации, управляващ капитали на Креди Лионе, да заплати на Тапи обезщетения от 400 милиона евро, като според депутати той се е облагодетелствал с половината от сумата. Обвиненията срещу Кристин Лагард, тогава министър на икономиката, са за прибягване към частно-правната процедура на арбитража по сделка, която е свързана с държавни пари.

Ако Републиканският съд даде ход на разследването, то би продължило няколко години, така че Лагард не е застрашена от скорошен процес. По време на кампанията си за поста директор на МВФ тя заяви, че е със спокойна съвест по случая.  

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени