Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев с нова книга: Важно е децата да четат, но основното е да различават добро и зло

Снимка: БГНЕС

Човек колкото повече пише, толкова по-малко чете. Докато бях министър, бях доразвил тази шега - че  като започне много да говори, престава и да пише, каза в "Преди всички" Даниел Вълчев, който представи новата си книга "8 1/2". Премиерата й на "Аполония" е в 18 часа в неделя.

Нямам много опит с нещата, които не са свързани с общата теория на правото, която преподавам. Разказите ми се получиха малко тъжни, сподели Даниел Вълчев.

Имаме впечатление, че младите по-малко четат и са повече на компютъра и на телефона. Боли ни, защото винаги сме мислили, че това е ценност. Не бива да се сърдим на децата в нито един случай. Ако у децата има агресия, виновни са не те, а ние. Те не идват на света  научени. От нас разбират разликата между добро и зло.  Когато Данте Алигиери написал "Ад" бил силно критикуван, че го е написал на италиански, а не на латински. Нямаме гаранции, че това, което считаме за правилно като културно поведение днес , след сто години ще изглежда по същия начин. По-важното е дали изграждат стабилни представи какво може и какво не може.

Нямаме основания да считаме, че децата ни няма да се справят. Какво постигнахме ние през последните 20 години?! Крайно неясни са критериите, твърде много са случаите на  необяснимо богатство около нас. Не съм сигурен, че се харесват хората, които не са чели много книги. Това са герои на деня, надявам се, преходни, каза Даниел Вълчев.

Цялото интервю на Силвия Великова с Даниел Вълчев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна