Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Еврото не е застрашено от дълговата криза

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Еврото не е застрашено от дълговата криза, заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Той го нарече "надеждна, вдъхваща доверие световна валута". Трише обаче призова за реформа на договора за ЕС, за бъде избегнато дестабилизиране на целия блок от една страна-членка. Всички развити икономики са засегнати от криза в момента, но проблемът на Европа е, че някои страни не са спазвали правилата в договора, отбеляза Трише. Той призова за по-силно управление на еврозоната и допълни, че очаква правилата за управление да се прилагат много по-строго в бъдеще.

Председателят на Европейската централна банка заяви още, че споразумението между страните-членки в ЕС трябва да бъде променено, за да се избегне дестабилизирането на целия блок от една страна-членка.

Съществуващите правила в ЕС ще бъдат прилагани много по-строго в бъдеще, дори и без промяна в законодателството. Трябва да стигнем по-далеч от препоръките, с възможност за санкции. Като се има предвид казаното, мисля, сегашните правила за управление ще се прилагат много по-строго в бъдеще, дори и без промяна в договора, заяви Трише.

По думите му всички напреднали икономики са засегнати от кризата, но големият проблем на Европа е, че някои страни-членки не следват споразумението.

Ние нямаме държавен бюджет, нямаме политическа федерация, така че трябва да се придържаме към ограниченията и правилата за взаимен надзор, които сега съществуват в еврозоната. Дадохме на 322 милиона европейци, включително на по-бедните и малоимотните граждани, стабилни цени, добави председателят на Европейската централна банка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени