Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: Има доста тъмни страни около 10 януари

Снимка: БГНЕС

Все още няма пълна историография на тези събития. Те не бяха само резултат от спонтанни настроения и дори не само от организирани  политически протести - трябваше да бъдат допълнително катализирани, за да се стигне до ексцесии. Трябва да се видят различните интереси, защото от този процес на хиперинфлацията, която се разрази, спечелиха доста хора - от кредитите, които бяха взели, в резултат на рязко промененото съотношение между долара и лева. Не трябва да бъдат откъсвани процесите между 10 януари и 4 февруари. Има доста тъмни страни. Процесите се усложняваха месеци преди това. Тогава новото ръководство на партията също забави своите действия. Можеха да бъдат предотвратени поне най-острите прояви, каза в "12+3" депутатът Янаки Стоилов.  
Поуки от тези събития трябва да си вземе не само БСП. Винаги е неприятно, когато атакуват парламента – така се поставя под съмнение самата демокрация.

Стоилов коментира и вътрешнопартийни въпроси:
Не очаквам   конкуренция за лидерското място в БСП между Станишев и Първанов Не се очертават големи размествания на върха на партията. Това, към което тя трябва да се стреми е по-голямо участие на нейните собствени членове в живота й.

Журналистът Найо Тицин си спомни, че преди 15 години на 10 януари е бил на площада пред Народното събрание. Стана ясно, че БСП не може да управлява повече - това се случи на този ден. После се случи и опорочаване на гражданските протести, но за мен не това е събитието. Този тип провокации ние сме виждали да се повтарят и след това, каза Найо Тицин. В края на деня имаше грозна картина, беше демонстрация на наглост оот страна на управляващите тогава, които не осъзнаваха, че им е свършило времето. Случи се, че с камерата си запечатах атаката на щурмоваците от полицията, които започнаха да бият хората около парламента. Репликата, че комунистите с кръв са взели властта и с кръв ще я дадат, намери потвърждение. Истината е, че бяха много уплашени.

Цялото интервю на Людмила Железова с Янаки Стоилов чуйте в звуковия файл.

 


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна