Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски икони, продадени нелегално в чужбина, се завръщат на острова

Снимка: Мария Пеева

Ценни икони, откраднати от църкви в окупираните от Турция територии на Кипър и нелегално продадени в чужбина, се завръщат днес в родината си. Това е част от усилията на Кипърската църква за запазване на православното историческо наследство в северната част на острова.

Двете икони са на Исус Христос и Свети Йоан Златоуст. Те са от късновизантийския период, датирани са съответно от 18 и 19 век, и са дело на известни иконографски школи в региона. Иконите са открити през ноември в Дюселдорф, Германия, и днес ще бъдат предадени на представител на Църквата на Кипър. През април миналата година в същия град бяха намерени други две ценни икони, откраднати от кипърски църкви в окупираните от Турция територии и нелегално изнесени. Те вече се прибраха у дома си.

Завръщането на иконите е част от усилията на църквата на Кипър да запази и възстанови християнските ценности, които след турската инвазия през 1974 година са унищожавани или незаконно продавани на черния пазар в чужбина.

Архиепископът на Кипър Хризостомос Втори обяви, че има план за спасяване и реставрация на 150 исторически църкви в северната част на острова. Те са заплашени от пълно разрушаване, а манастирът "Свети Андрей", чиято най-ранна сграда е от 1 век, е в трагично състояние. За реконструкцията им са необходими около половин милиард евро, но църквата може да предостави всички материали и хора, за да се направи почистването и поддръжката и с по-малко средства.

Архиепископът заяви готовността си за това, въпреки проблемите, които би срещнал с властите в окупираните територии. Досега Кипърската църква винаги е получавала отказ от режима в тях за възстановяване на историческите обекти на православието. Повече от 500 църкви в Северен Кипър са разрушени или превърнати в складове, военни лагери на турската армия, хотели, нощни барове.

Информация на Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна