Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенчев: Да се променят законите, така че всички глоби да могат да се обжалват

Снимка: БГНЕС

Най-малко 11 закона трябва да бъдат променени, за да може да се обжалват пред съда наложени глоби, обясни в интервю за предаването "Преди всички" националният омбудсман Константин Пенчев. След негов сигнал, Конституционният съд върна възможността шофьорите да обжалват актове и електронни фишове на КАТ за глоба до 50 лева. Може ли един човек да бъде обвинен административно - без да може да се защити? Това е въпросът. Размерът на глобата не е по-високо право от човешките права. За да има правна хармония в обществото би трябвало десетки други закони да бъдат променени. И вече в НС има внесени 3 законопроекта от депутата Христо Бисеров: по закона за лова, закона за горите и закона за устройсто на теротирията. Точно тези текстове, в които се предвиждат необжалваеми наказания. Ако Народното събрание не промени законите в тази им част, аз ще трябва да сезирам Конституционния съд закон по закон.
Имаше цели политики на отделни административни органи които налагаха нарочно само необжалваеми глоби, за да може да санкционират и събират пари.

Константин Пенчев изрази убеденост, че ограничителният таван на сумата до 180 хил лв за лечение на деца в чужбина ще падне, така както обеща в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов.

Цялото интервю на Силвия Великова с Константин Пенчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна