Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Драгиев: Има законодателна база за интервенция на картелите

Трудно е да се докажат картелни споразумения, защото големите компании имат свои правни екипи и те внимават за всяка една стъпка, която мениджмънтът на компанията предприема и обикновено не оставят писмени доказателства. Това каза адвокат Драгия Драгиев в предаването "12+3".

Основно задължение на Комисията за защита на конкуренцията или по-скоро едно от основните задължения е да изготвя секторни анализи, което означава да следи и да изготвя икономически оценки на всеки един сектор, който е от значение за развитието на страната. Изготвяйки тези анализи Комисията е в състояние във всеки един момент да реагира на негативизма на пазара. Проблемът е, че Комисията трябва да бъде високо компетентен орган. Комисията не бива да се разглежда като санкционен орган. Тя е регулатор. Това означава, че тя трябва да наблюдава икономическите процеси в страната и да предприема мерки, за да се избегнат проблемите с картелните споразумения и спекулациите, коментира той.

Ние законодателната база я имаме. Създадени са и физическите възможности за интервенция. Въпросът е, че ние не желаем да създадем в страната пазарна икономика, заяви адвокат Драгиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна