Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандолова: Непрецизно водена документация води до грешки при обществените поръчки

Снимка: Архив
Правителството издигна кандидатурата на евродепутата Илиана Иванова за български член в Европейската сметна палата за мандата 2013 – 2019 г. Мандатът на сегашния ни представител в Европалатата Надежда Сандолова изтича на 31 декември тази година.

В предаването "Преди всички" Сандолова коментира: Тази година или може би всяка една година след себе си води натрупване на опит при изразходването на европейските средства, на опит при усвояването на техниките, с които те се привличат в страната, с доста по-голяма рутина при крайните бенефициенти. В последния доклад имахме резерва по отношение на земеделието, имаме бележки по отношение на транспорта, имаме бележки за енергетика и други политики, но те вече са рутинни, те не са толкова сериозни, колкото бяха през първите години. Мога да кажа, че постепенно в един постоянен тренд България вече се вгражда в това да осъществява всичките тези техники.

Тя изтъкна, че има тенденция да се смята корупцията в България и Румъния като много голяма: Много години имаше едно преповтаряне на това звучене по отношение на България и Румъния. Мисля, че има доста път да се измине, за да може това да остане в нашето минало. Смятам, че не само България по отношение на корупция, по отношение на някои злоупотреби и грешки при изразходването на евросредства трябва да прави сериозни усилия.

Според нея голяма част от грешките при обществените поръчки в България се дължат на не достатъчно прецизно водена документация: Това не е направено злонамерено. Това са неща, които трябва да се изграждат в самата администрация и в качеството на архивиране на документацията в администрацията. Имаме пропуски там. У нас човек спокойно може да напусне работното си място, взимайки всичката си служебна документация, което е огромна грешка. Трябва да има приемственост в това отношение, всичко трябва да се остави, да бъде архивирано добре, за да може контролният орган да има основание да направи своя анализ.

Сандолова подчерта, че тази година България не се посочва като негативен пример от Европейската сметна палата по отношение на крайните бенефициенти. 

Цялото интервю с Надежда Сандолова, както и мнението на Красимир Киряков – председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми, чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна