Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейците прекарват в затворени помещения близо 90% от живота си

Снимка: naturalmaterials.wordpress.com

В развитите европейски страни хората прекарват в затворени помещения близо 90% от живота си. Въздухът в тези помещения е от 5 до 8 пъти по-замърсен от този на открито в градска среда. Въпреки това обаче за сградите, които обитаваме и за тяхното влияние върху здравето и живота ни говорим рядко. А когато говорим, то е - особено напоследък - в посока дали те са здрави, устойчиви на земетресение, енергийно ефективни.

Арх. Николай Маринов от Асоциацията за строителство с естествени материали е част от екип професионалисти, убедени, че техниките на старите майстори и познанията на младите специалисти могат да създадат трайно тенденция към възраждане на интереса към естествените постройки.

И има защо. Практиката по света показва, че така наречените глинени къщи са здрави, устойчиви и енергийноефективни. Най-голямото им предимство обаче е здравето - средата в една "естествена" къща поддържа въздуха много по-чист.
За да се осигури високо качество на въздуха в помещенията, той трябва да е в постоянно движение. Температурата на въздуха пък през зимата трябва да е около 20°-22°С, а през лятото 22°-24°С. Тези здравословни условия на живот и работа в затворено помещение традиционното строителство осигурява чрез десетки високотехнологични решения, въплътени във вентилационни и климатични системи. Всички те обаче - със спорна ефективност. Естествените къщи вършат цялата тази работа сами.

Освен това къщите от естествени материали до голяма степен отговарят на стандартите за пасивни сгради - това са сградите, които не се нуждаят от изкуствено охлаждане или отопление. Като черешка на тортата се явява достъпността на строителството с естествени матерали.

Макар че у нас все още няма точни изчисления колко би струвал един глинен дом, досегашната практика сочи, че инвестицията не надвишава тази за традиционна къща, а и много от работата по нея човек може да си свърши сам. Важно е обаче да има техническа култура и да познава изискванията към детайлите. Затова и от Асоциацията за строителство с естествени материали периодично организират обучения и работни лагери. Повече за тях можете да научите в сайта на асоциацията - http://naturalmaterials.wordpress.com/.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Надежда Цекулова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени