Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турска фирма ще произвежда радиоактивни изотопи за диагностика на онкологични заболявания

Снимка: БГНЕС
Турска фирма ще произвежда в България радиоактивни изотопи за диагностика на онкологични заболявания. Това става ясно от съобщение на фармацевтичната компания "Ечедза башъ груп", според което довечера в София ще бъде направена първа копка за строеж на циклотронен център. За неизкушените от медицинската терминология - това е специализирано фармацевтично звено, в което се произвеждат радиоактивни и други контрастни вещества за високоспециализирана диагностика с така наречените PET - скенери.

Министерството на здравеопазването обаче научи за намеренията на турския инвеститор от запитване на "Хоризонт". Оказа се, че и други институции, които би трябвало да са разрешили и одобрили инвестицията, все още нямат представа за плановете на турската компания.

Сагата със строежа на циклотронен център у нас започна през декември 2010 г., когато премиерът Бойко Борисов преряза лентата на вече открития от предишното правителство високоспециализиран компютърен томограф на Александровска болница. Вече открит, но неработещ, тъй като не му бяха осигурени консумативи - хай-техниката за диагностика на ракови заболявания работи със специален радиоактивен контраст, който от една страна излиза 3000 лв. на изследване, а от друга е изключително труден за внос, тъй като трайността му е по-малко от 24 часа. Оттогава насам у нас консумативи за томографа се внасят от Австрия. През октомври миналата година тогавашният здравен министър Стефан Константинов стартира процедура за публично-частно партньорство за строеж на циклотрон на територията на Александровска болница. Идеята беше държавата да инвестира в изграждането на инфраструктура, а частният партньор да вложи около 6 млн лв. за циклотрон. Това от своя страна трябваше да свали цената на изследването с 30%. Търгът обаче беше отменен в края на ноември.

Почти година по-късно, в края на миналата седмица стана ясно, че турската "Ечедза башъ груп" възнамерява да строи циклотронна лаборатория в Люлин. До юли 2013 година ще започнем производство, ангажира се представителя на компанията у нас Александър Йорданов. По думите му центърът ще произвежда за нуждите както на нашата страна, така и на съседните Сърбия и Македония.

Оказа се обаче, че нито една от институциите, които би следвало да разрешат и регулират производството на радиоактивни фармацевтични продукти все още не е официално информирана за намеренията на турската компания. "Хоризонт" научи неофициално, че дъщерната на турския инвеститор компания "Монрол-България" все още не е подала документи Агенцията за ядрено регулиране, Изпълнителната агенция по лекарствата, здравното министерство. Как при това положение възнамерява да стартира производство след година, остава неясно.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна