Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създава се регистър на обучените доброволци, които ще помагат при гасенето на пожари

Снимка: БГНЕС

Преди дни влезе в сила специална наредба на вътрешния министър Цветан Цветанов, свързана с реда за създаване, поддържане и водене на регистър на доброволните формирования. Как ще действа подобен регистър на доброволците, коментар в предаването "Хоризонт до обед" направи комисар Георги Гатев от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. 

Постепенно обстановката се нормализира. Броят на пожарите продължава да е голям - нашите сили в последното денонощие са реагирали на 272 сигнала за произшествия, от които 236 пожара. Само 36 от тях са с преки материални щети. Останалите са в сухи треви, край гората, в стърнища. Само 6 са в горски масиви. Всички пожари са локализирани и няма заплаха за населението, информира Гатев.

Искам да разграничим доброволците, които в момента се включват в гасенето на пожари, от тези, които с промените в Закона за защита при бедствия стават съставна част от единната спасителна система. Вече имаме законова база за изграждане на тези формирования. Вече съществува наредба за условията и реда за получаване на възнаграждения от доброволците и наредба за организиране на дейността им. С новата раредба се регламентира как доброволците могат да кандидатстват, да се обучат и да се включат в такива мероприятия, добави той.

Според Гатев благодарение на новата нормативна база ще се преодолее един от най-острите проблеми при гасенето на пожарите и реакцията при бедствия - недостига на обучени хора.

Чуйте цялото интервю с комисар Георги Гатев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна