Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Мазнев: Официално не сме получили никакви предложения от Симеон Дянков

Мазнев: Три години чакахме Дянков и Цветанов да си изпълнят обещанията
Снимка: БГНЕС

Официално не сме получили никакви предложения от г-н Дянков, но няма как да коментираме нещо, което не подлежи на коментар. На първо място преференции и привилегии получават в МФ, докато служителите в МВР получават единствено и само компенсации, които се явяват обезщетения за изгубените или за отнетите им конституционни и граждански права. Така че г-н Дянков на първо време да премахне привилегиите, които раздава на своите служители и тогава да говори за такива при нас. Това заяви заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев в предаването "Преди всички".

Мазнев коментира и публикация на в. "Телеграф" относно наличието на синдикалните барони в МВР: Не знаем за какъв документ говори в. "Телеграф", но няма как да отговорим без да сме запознато с текстове от самия документ. Доколкото се касае до синдикален имунитет, явно в. "Телеграф" не разполагат с някакъв конкретен документ. Това е право, гарантирано в Kодекса на труда по отношение на синдикалната дейност във всички организации. За съжаление, законът за МВР не дава такова право на синдикалните лидери в министерството. Ние искаме осигуряване на функционален имунитет на синдикалните активисти. Това е за въвеждане в гл. 20 в Закона за МВР, при необходимост или чрез промяна на други текстове в Кодекса на труда, да се забрани прекратяване на служебните правоотношения на членовете на изборни длъжности в синдикалните организации, както и тяхното преместване или командироване за повече от 90 дни в друго населено място, тъй като аз съм лично потърпевш от такова своеволие на МВР и в продължение на една година бях принуден да пътувам и да работя в друг град, за което имам решение на Върховен административен съд, с което заповедта ми беше отменена. Така че съвсем различно е от имунитета, за който говори в. "Телеграф". Там се говори за имунитета, с който разполагат депутатите и магистратите.

Министър Цветанов не води разговори с нас. Може би той води разговори с някой от бароните, за който става дума във в. "Телеграф". Считаме, че малко късно е започнал да говори с МФ или може би двамата вицепремиери въобще не разговарят, тъй като за един ден излязоха две различни писма, коренно противоречащи си. Така че, не виждам с кой води преговори, коментира още той.

Мазнев обясни, че последната им среща с представители на министерството е била на 20-и август. По време на срещата обаче са определени единствено техническите параметри, в които ще се водят преговорите. След това обаче срещи не се състояли: Имаше насрочени две срещи, които бяха отменени и то благодарение на синдикалните барони в МВР – тези, които са поддържани от министър Цветанов, тъй като тук става дума за едни организации с абсолютно неясен членски брой. Може би имат не повече от 10-15 члена, но разполагат с офиси в министерството, коли, компютри лично от министъра. Докато синдикалната организация има над 7000 члена и единственото, което е получила от министерството, е само един автомобил.

По отношение на протестите, които ще се състоят в неделя и понеделник, заместник-председателят на УС на СФСМВР заяви: Сами сме на протестите в неделя и понеделник и това ясно показва кои са казионните организации в МВР. В СФСМВР членуват служители от всички структури на системата, докато има две организации, които са чисто професионални – едната е на лицата, работещи по трудови правоотношения, която е клетка към КНСБ, а другата е организация, в която членуват само пожарникари. Национален полицейски съюз е пред фалит. А за другите две организации, които са с офиси в министерството, няма да коментирам, така че нека министър Цветанов сам да прецени кои организации са истинските и кои действително представляват исканията на служителите. 

Три години чакахме господин Дянков и господин Цветанов да си изпълнят обещанията, имахме предизборното уверение за 30% увеличение на заплатите, имахме уверение, че заплатите ни ще се доближат до тези на ДАНС, но все още чакаме да се изпълнят тези обещания, каза Мазнев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна