Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 80 западни експерти обясняват в София изискванията за прием на чуждестранните университети

Снимка: личен архив

За десета поредна година бъдещите студенти имат възможност безплатно да се консултират за кандидатстване зад граница. Над 80 западни експерти ще консултират заинтересованите в София на 6 и 7 октомври. Само за миналата година през проекта „Световно образование” в британски университети са заминали да учат 870 младежи. Над 160 от тях са приети в Кеймбридж, Глазгоу, Манчестър и Единбург.

По данни на британската система за централизиран прием - UCAS, документи за британски университети са подали около 2 300 кандидати, 650 от които не са успели да се класират. Причините за неуспешния прием според консултанта Светлан Динев, са главно в това че повечето кандидати подават документи в последния момент. Бъдещите студенти срещат и друг проблем при кандидатстване и това е мотивационното писмо, допълни Ирина Христова, която е координатор на проекта.

Най-често учениците и техните родители се консултират как да подберат университет според специалността. Най-предпочитани образователни дестинации са Великобритания, Дания, Холандия и Швеция, посочи още Христова.
Над 90 % от българите, които се обучават във Великобритания, ползват кредити от Британската агенция за студентско кредитиране. Очакванията са тази година наши студенти на Острова да получат кредити в размер на 12 000 000 британски лири.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна