Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започва утре във Варна

Снимка: БГНЕС

Фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" ще се състои от 5-и до 11-и октомври 2012 г. във ФКЦ – Варна.

Фестивалът включва конкурс за български игрален филм и ще бъде в две части – за пълнометражен филм и за късометражен филм. В частта на пълнометражно кино участват 13 заглавия, които са произведени след предишното издание на фестивала през миналата година. От тях 9 са произведени с помощта на държавата и 4 са независими продукции, обясни директорът на фестивала Ирина Канушева в предаването "12+3".

Програмата от късометражни игрални филми се състои от 10 заглавия. Те са разделени в две програми и ще се борят за наградата "Най-добър късометражен игрален филм". Освен това ще има допълнителни програми, които са свързани с юбилеи на големи творци в киното. Тази програма включва девет заглавия.

Фестивалът ще бъде открит с филма "Шоково състояние". Музиката във филма е написана от Стефан Вълдобрев.

Жури ще връчи следните награди на филми от конкурсната програма: две награди "Златна роза" за най-добър късометражен и най-добър пълнометражен филм; Специална награда на град Варна; Награда за най-добър режисьор; Награда за най-добър сценарист; Награда за най-добър оператор; Награда за най-добра актриса; Награда за най-добър актьор; Награда за режисьорски дебют; 2 диплома за конкретни индивидуални постижения.

Председател на журито е режисьорът Иван Павлов. Останалите представители са Нели Димитрова, Николай Лазаров, Камен Воденичаров и Янко Терзиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна