Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Найденов остава потенциален кандидат за поста главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Преизбраният директор на Националната следствена служба Бойко Найденов остава потенциален кандидат за поста главен прокурор. Това стана ясно, след като в интервю за предаването на "Преди всички" по "Хоризонт" той не потвърди, но и не отрече възможността да се кандидатира за мястото, заемано доскоро от Борис Велчев:

Когато започнеш нещо, е редно да го довършиш. Другите неща са далеч по-комплицирани и едва ли е мястото да се обсъждат публично. Ако в един момент се прецени, че може да се кандидатирам, разбира се, ще се кандидатирам. Но до настоящия момент нито е отворено това състезание, нито са видни
кандидатурите. Така че нека да изчакаме. В момента започва да тече
един друг мой мандат и се концентрирам изцяло върху работата ми
в следствието. Не казвам нито „да”, нито „не”, както и вчера, както и преди
една седмица. Имах възможността да работя доста близко до последните двама главни прокурори и мога да преценя това. Който не се е сблъсквал с тази работа, има съвсем, съвсем друга представа за естеството. Отговорността е огромна, разберете ме. Самият мандат е много тежък. Аз не знам как се издържа, общо взето, седем години под такова напрежение. Такава е позицията. Отговаря за всичко, което се случва в страната, без да имаш пък реалната възможност да го решаваш сам. Независимо какво се случва във всяко кътче на страната, пък и извън страната, ти носиш отговорността за това, за работата на другите хора. И в крайна сметка, разполагайки с много малко правомощия, защото главният прокурор в момента нито назначава, нито уволнява, почти не може да е наказан, но той носи отговорността за действията на своите подчинени, които пък могат да повлияят във всяко едно направление на обществения живот. Това е с две-три думи.

Очаква се в близките дни Висшият съдебен съвет да задейства процедурата за избор на наследник на досегашния главен прокурор, който ще положи клетва като конституционен съдия през идната седмица. 

Найденов сподели, че в момента следователите гледат 60-70 тежки дела годишно и заяви, че тяхната работа е да гледат по-малко, но по-тежки дела от разследващите полицаи:

Много от колегите наистина предпочитат да не работят, но в същото време има изключително кадърни хора, които търсят работа, и те са мнозинството, те са повечето. Законодателят, преди 2 години, даде възможност да бъдат натоварени следователите нормално с разпоредбата в НПК, която дава възможност окръжните прокурори да възлагат работа. Това е нещото, което аз смятам да развия и като заместник-главен прокурор, което от 2 години даваме указания. Смятам, че в последно време наистина се промениха нещата. В момента всеки от следователите има поне по 60-70 дела на година, които приключва. Това са тежки дела. Не става въпрос следователите да работят брой дела колкото разследващите полицаи. Те трябва да работят по-малко дела, но по-тежки дела, там, където се изискват по-големи знания, по-големи специфични умения.

Запитан защо някои прокурори работят с по-изпълнителни разследващи полицаи, а не със следователи, Найденов каза:

Така е, но необходимо ли е да бъде по-изпълнителен някой и в крайна сметка да се достигне до оправдателна присъда? Ето тук е заровено кучето, както се казва. Следователите са хората, които работят по знаковите дела и това е едно признание. Тежките дела наистина са по-сложни за доказване. Те не са като доказването на една кражба или, примерно, на едно ПТП, където нещата са ясни. Тези дела са по-комплицирани случаи и се изисква много по-голям доказателствен материал, по-тежък анализ и разбира се, рискът от оправдателна присъда е по-голям. То е неизбежно. Не може да няма оправдателни присъди, иначе ще имаме конвент. Независимо от анонсите, които се дават в обществото, мисля, че сме доказали, че ние работим по доказателствата. Когато няма доказателства, не внасяме делото в съда. Смятам, че това е нормалното. Прокурорът, който застава зад бюрото и папките са пред него, решава какво да прави с дадено дело. Той носи и своята отговорност. Това беше един от анонсите, които аз вчера развих в моята концепция - че трябва наистина в крайна сметка да се види и как точно се формира вътрешно убеждение, и дали ако т.нар. "вътрешно убеждение" нееднократно се е формирало грешно, дали този магистрат би трябвало да продължи да работи?

Бойко Найденов заяви, че засега ще се концентрира върху изпълнението на втория мандат начело на следствената служба. Той каза, че ще работи със законодателя и Висшия съдебен съвет за отстраняване на следователи и прокурори, които не се справят със задълженията си.

В момента свиквам съвещание на завеждащ-отделите в Националната следствена служба, за да решим какво ще правим занапред. В момента има две свободни квоти за заместници. Освен това предстои пенсионирането на някои от завеждащ-отделите. Трябва да видим и по страната какво става. Доста работа има.

Найденов коментира и избора си от ВСС и отново поздрави конкурента си за поста - бившия си заместник Евгени Диков.

Между другото, аз наистина съм благодарен, че стана така, тъй като, ако нямаше друга кандидатура, никога нямаше да могат да се разсеят съмненията за някакви договорки. Сега видяхте, че се получи много хубаво състезание, според мен,
открито, спазен бе добрият тон. Благодаря на г-н Диков за това, че наистина проведохме едно добро състезание.

Интервюто на С. Великова с Б. Найденов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна