Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джоузеф Олмерт: Израел лесно можеше да смаже Хамас, но жертвите щяха да са много

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Израел можеше лесно да смаже групировката Хамас в Ивицата Газа с военни средства, но тогава жертвите щяха да са много, което щеше да подрони авторитета на Израел пред света. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" Джоузеф Олмерт - бивш израелски мирен преговарящ и брат на бившия премиер Ехуд Олмерт.

След като израелците не могат да довършат започнатото, всичко се интерпретира от Хамас като политическа победа, а това отслабва позициите на президента Махмуд Абас. Тук идва вторият проблем за израелците – идва предизборна кампания и крайно десните еврейски партии оказват натиск върху Бенямин Нетаняху да не влиза в диалог с Махмуд Абас. Това е жалко, защото аз бих се радвал, ако има напредък в преговорите между Израел и палестинската власт. Ситуацията е много несигурна и ще зависи много от резултатите на израелските парламентарни избори.

Олмерт смята, че спирането на огъня е временно и може да последва нова вълна на насилие. Той добави обаче, че в възможно да дойде ден, когато провокациите на Хамас да станат толкова силни, че да доведат до нейното унищожение, ако обстоятелствата на международната сцена са по-благосклонни към Израел.

Ако аз бях лидер на Хамас, нямаше да бъда толкова арогантен и нямаше да рискувам, разчитайки на късмета си. Може следващият път да не им провърви.

Според Джоузеф Олмерт, Близкият изток няма да е част от приоритетите на Барак Обама, освен ако не трябва да реагира в движение на кризисни ситуации: Едва ли той ще заложи целия си престиж, за да накара Абас и Нетаняху да сложат край на спора. Може да се опита, но не и да инвестира кой знае колко, след като веднъж вече си опари пръстите по време на първия мандат.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени