Производителите на пилешко месо все още не са наясно с изискванията, които налага новата наредба на Земеделското министерство, ограничаваща влагането на вода и добавки в продуктите. Според производителите българската наредба е по- рестриктивна от европейските изисквания към качеството на пилешкото месо. По неофициална информация поне половината от производителите влагат допълнително вода и солиеви разтвори в месото, за да тежи повече. Това доказа и масирана проверка миналата година, когато 7 от 12 фирми бяха хванати в нарушение.
Новата наредба цели да ограничи измамите, обясни в "Преди всички" д-р Райна Иванова от Агенцията по храните:
В наредбата за етикетиране се казва, че ако има повече от 5 процента добавена вода в храните, това трябва да бъде изписано на етикета. При производство на птичите продукти трябва да се слага толкова вода, колкото да се разтворят добавките.
Производителите, които трябва да започнат да прилагат наредбата, имат много въпроси, все още не сме наясно какво точно трябва да се прави, каза Илонка Аврамова от Асоциацията на месопреработвателите.
Още за неясните моменти в новата наредба - в звуковия файл.