Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Стати Статев: Вярвам в потенциала на нашата икономика

Снимка: БГНЕС
Това, че имаме както фискална, така и банкова стабилност е много добро условие. То е необходимо условие за постигане на растеж, но не е достатъчно, така че в това отношение мисля, че правим правилни крачки. Например, с последния опит да се присъединим към Банковия съюз, защото аз лично мисля, че в България имаме достатъчно пари и не трябва да слагаме допълнителни ограничения пред бизнеса и пред инвестирането. Трябва да се работи в обратната посока да се работи, за да може парите в банките да се превърнат в производствени инвестиции. Това каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев в предаването "Нещо повече".

2012 година е индиферентна година, някъде около 0 ще ни бъде растежът, но въпросът е оттук накъде. Много са факторите, които влияят на този процес, особено в суперотворена икономика, каквато е българската, така че трудно може да се даде отговор на такъв въпрос, но аз вярвам в потенциала на нашата икономика, вярвам в нашата банкова система и ми се ще да вярвам, че оттук нататък бавно ще възстановим възходящия тренд, каза проф. Статев.

По думите на проф. Статев динамиката на чуждите инвестиции му дава условие да вярва, че ако "този процес продължи да се развива и през 2013 година, отново ще стъпим на правия път".

Тази вечер ректорът на УНСС ще връчи английските дипломи на магистрите, изучаващи програми, паралелно работещи с Нотингамския университет.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна