Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Терористичният акт в Сарафово е извършен с помощта на специализирана структура

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България

За съжаление е тъжно такъв варварски акт като атентата на летище Сарафово да се оформя като събитие на годината за една държава. Ние отдавна сме на световната карта, просто сега някой ни загради с маркера като мишена. По отношение на акта бих искал да кажа, че това е необичаен акт с констатацията, че този акт е направен да изглежда така на пръв поглед неспокопсан, с допусната грешка. Всъщност от този акт мигновено беше направен опит да се извлекат политически и стратегически дивиденти, предвид на натиска, на който беше подложена на момента България – да признае поръчителство и извършителство на определена организация и предвид това, че страната ни беше изложена на риск да бъде вкарана в сценарий, който не е неин. Това каза експертът по национална сигурност Славчо Велков в предаването "Неделя 150".

Този акт имаше своята психологическа, пропагандна и информационна подготовка, тъй като шест месеца преди това се появи подобна информация. Ключовите думи в терористичния акт от Сарафово и информацията от януари бяха "израелски туристи", "автобуси", "летище". Те се повториха и на 18 юли. За съжаление информацията, която контролирано беше разпространявана след акта - за съвпадение на пръстови отпечатъци, на извършители, ДНК, какво ли не още, тя беше от един и същ източник. Ако ние разкрием мотива на тези, които са поръчали акта, ще знаем кой го е поръчал. Внушението беше, че това е страна или организация, или организация, свързана с тази страна, и искането България веднага да се присъедини към това внушение и да посочи извършител. Оттам вече следваше сериозен натиск за признаване на Хизбулла за терористична организация и един Господ знае какво точно щеше да се случи, добави Велков. 

Позицията, която възприе премиерът и която той успя да отстои във Великобритания, Израел и САЩ се оказа продуктивна за България. Интересен факт е, че президентът Плевнелиев при посещението му в Израел, също беше подложен на подобен натиск. Бяхме свидетели на безпрецедентна политическа инвазия – тук в България пристигна министърът на туризма на Израел, който директно се отправи в Синагогата и оттам отправи чисто политически и професионални обвинения. След това дойде и тежката артилерия – вицепремиерът по стратегическата сигурност, бивш шеф на военното разузнаване. Така лека полека се оформи в определени кръгове, че това, което казват е вярно. Само че не се получи другото – българското правителство да потвърди, че е вярно. Интересно също в развитието на събитията след този акт е, че българското следствие, за разлика от всички други подобни случай, беше лишено от два основни компонента задължителни за установяване на истината – показанията на очевидци и свидетели и човешките останки. При това положение нашето следствие без съмнение е затруднено в значителна степен да установи данни, факти и доказателства за извършител. Има и един изключителен момент, който искам да подчертая – твърди се, че когато се разполага с глава, с ДНК, с пръстови отпечатъци, не може да се открие този човек, който се издирва в цял свят. Да, обаче се оказа, че не се издирва в цял свят – не се издирва в страните от Персийския залив, в Сирия, в Лива и т.н. Така че много е сложно да се достигне до истината на базата на такива оскъдни обеми от доказателствен материал, обясни експертът.

Моето лично усещане е, че този акт е извършен с помощта на служба, специализирана структура на много високо ниво, но е направен да изглежда като неспокопсан, защото ако терористична организация, която поема отговорност за действията си, искаше да създаде огромния публичен ефект, щеше да го направи вътре в чакалнята и щеше да има 100 загинали и повечето щяха да бъдат българи, французи, американци, белгийци и какви ли не и няколко души израелски граждани. Тогава щеше да се размие опитът за внушение. Всъщност получи се нещо обратно. И друго – тези хора, за които се знае, че са влезли в България с перфектни документи и са излезли с перфектни документи, са дошли от държава, чийто граждани не подлежат на регистрационен режим, т.е. те може да са дошли от европейска държава или от САЩ, посочи Велков и добави, че никоя държав ане би си признала, че е издала перфектни документи на терористи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна