Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ с кампания за референдума: Няма да внушаваме отговори

Снимка: БГНЕС
Не ни се иска да се провали висша форма на пряка демокрация, каквато е референдумът, каза в „Преди всички“ вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков във връзка с разяснителната кампания, която започва синдикатът.
Категорично решихме да не внушаваме отговор в една или друга посока. В нашите дипляни разясняваме какво означава ядрената енергетика. Написани са в абсолютно неутрален стил. В кампанията ще участват както президентът на КНСБ Пламен Димитров, така и външни експерти.
Ненков не уточни колко ще струва кампанията.
Обикновеният избирател трудно ще се ориентира в аргументите и ще гласува по-скоро по своите първоначални разбирания "за" или "против" ядрената енергетика, отбеляза в „Преди всички“ Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.
Според него не повече от два милиона и 500 хиляди души ще отидат да гласуват. За да бъде признат за валиден, на референдума трябва да гласуват над 4 милиона българи. От противниците и привържениците на строежа на нова ядрена централа чуваме често взаимноизключващи се аргументи. Цената е от 4-5 до 23 милиарда евро. Не се дискутира въпросът за цената, не се обсъжда и въпросът за ефективността. Все пак, напоследък има леко активизиране на кампанията, смята Павлов. 
Не е ясно как една загуба ще се отрази на резултата на парламентарните избори. Отново се появи противопоставяне ГЕРБ - БСП
, каза още Павлов.
Интервютата с Н. Ненков и Ю. Павлов може да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна