Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Стоенчев: Парите трябва да бъдат заработени

Д. Генкова: Този месец ще си продам пръстените, а после?
Снимка: БГНЕС

Ще изчакаме синдикатите да кажат какво точно се предлага – каза в "Преди всички" Даниела Генкова, която беше упрекната от премиера Борисов за златните пръстени, които носи.

За момента ще си продам пръстените и ще си платя сметките. Но за следващия месец какво ще направя? А какво да правят хората, които нямат пръстени – попита Генкова. Не му прави чест на премиера да говори така, добави тя. Ще повярваме тогава, когато видим парите в банкомата. Заемите в банките ми висят. Вземам назаем от приятели, които работят извън ВМЗ, каза още Генкова.

Процесът на приватизация обърка плановете ни, каза изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван СтоенчевПреговаряме и в същото време има кандидат–купувач. Сега започваме отново като ръководство и трябва да носим отговорност за ходовете си. Ще платим един аванс и една заплата. В разговори сме с контрагента, който ни съди.

Никой не говори за съкращения. Ще направим анализ. Какво означава ръководството да намери пари? Парите трябва да бъдат заработени, не да се престоява. Има хора, които само престояват. Ще направим преструктуриране, ще намалим разходите, които тежат. Не достигат договорите, за да работят всички. По стратегията за приватизация трябваше да останат 3200 души, да останат и да се поеме социален ангажимент за три години.

Валентин Никифоров, заместник-председател на КНСБ, заяви:

Очакваме в 13 часа да получим икономически анализ. До петък или понеделник трябва да се плати една работна заплата. От опита, който имаме, става ясно, че оздравяването на едно предприятие не става само със съкращения. Ако има престой, то не е по вина на хората, а защото няма материали, с които да работят. 

След фиаското на приватизацията „горещият картоф“ е пак в ръцете на ръководството. Искаме да знаем обема на работа. Няма да дадем съгласие за съкращения, ако няма икономически анализ, който да доказва нуждата от тях.

Това беше най-богатият край на България, сега е под всякакви прагове, каза Веселин Личев, кмет на Сопот. ВМЗ помагаше на цяла България, сега хората се чувстват изоставени. Има около 280 семейства, които са в беда - спрян им е токът, нямат храна. Тази година ще бъде много тежка и за нас като община. Говорихме със социалния министър съкратените хора да бъдат пренасочени към европейски програми и да се преквалифицират. Настроението е негативно и ескалира с часове. Тези дългове от 150 млн. са от погрешна приватизация и са натрупани за всички тези години, не са от сегашното управление, уточни Личев.

Интервютата на С. Великова с И. Стоенчев, В. Никифоров, В. Личев и Д. Генкова, и репортажа на Кр. Данева можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна