Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: Причините за състоянието на ВМЗ-Сопот не са геополитически

Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков отрече подозрението, че се иска фалитът на ВМЗ-Сопот заради геополитически интереси. Той уточни, че след дългата агония и протести на работниците, парите за заплати са дошли от сделка, реализирана зад граница:

Става въпрос за доставка на фирма, работеща с НАТО. Тези четири милиона бяха изплатени тази седмица, защото тази седмица дойдоха парите. Това са пари, които са изработени от този завод, не само, всъщност тя е по-обща, част от която е изработена във ВМЗ-Сопот, част от която е изработена от ТЕРЕМ-ите.

На въпрос не са ли геополитически причините за фалита на военните заводи в Сопот, Симеон Дянков отговори, че те са единственото предприятие от оръжейната ни индустрия, което е работило на загуба през последните 12 години, с изключение на едно. Според министъра 4 правителства и поне толкова мениджърски екипа в заводите са виновни за сегашното положение.

Дянков каза още, че Сергей Игнатов не е трябвало да подава оставка заради скандала с Фонд "Научни изследвания".

В Казанлък министърът участва в дискусия за развитието на Долината на тракийските царе в контекста на културния туризъм и индустрия. За 10 обекта в региона Министерството на финансите ще отпусне 3 500 000 лева. Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна