Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паташев: Оттеглянето на папата показва желанието му да реформира католическата църквата отвътре

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Оттеглянето е поредният жест на Бенедикт ХVІ за това, което иска да нарави в Църквата като човек – да реформира до последно отвътре, за да може тя да реагира по-адекватно на предизвикателствата на съвремието.

Това каза в предаването "Преди всички" богословът Богдан Паташев. Той коментира и делата на папата начело на Ватикана:

Рацингер беше удобната фигура за преходното време - след един дълъг и силен понтификат, но той обнови църквата отвътре. Не се страхуваше от прям диалог със света, с банковите институции, с проблемите в някои църкви, с исляма. Не се поколеба да говори открито за диалога между християни и мюсюлмани. В съвременния свят той пое функцията си на ръководител на институция с 2000-годишна история, да каже "Ние виждаме нещата по този начин".

Според богослова папата не е дал насока за бъдещето на църквата след оттеглянето си:

Освобождавайки поста, Бенедикт ХVІ отвори широко вратите и за двете фракции – тези, които гледат към миналото, и тези, които гледат към бъдещето. Това е предизвикателството, което той хвърли към кардиналите. Те имат достатъчно време до конклава. Напоследък и относително бързо решават кардиналите.

Католиците в България ще се радват, ако следващият папа е кардинал, посетил България, заяви Паташев и назова двама високопоставени кардинали, идвали у нас през последните години. Единият е кардинал Самбри, аржентинец от италиански произход. Според богослова именно намаляващите сили на папата, а не скандалите в църквата са причина за оттеглянето на Бенедикт ХVІ:

Той е в курията от 20 години. От 35 години живее във Ватикана, а и го наричаха "страшилището" по времето на Йоан Павел Втори, така че не мисля, че интригите и скандалите са могли да го смачкат.

Цялото интервю с Богдан Паташев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна