Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Лулчева: Не знам Евелин Банев и семейството му да са били заплашвани

Снимка: БГНЕС

През всичките години, през които познавам Евелин Банев - като негов защитник, и майката на детето, което е отвлечено, никога не е ставало дума, че те се притесняват от нещо, никога той не се е движел с охрана, нито детето, нито майката на детето – Моника. Въобще през всичките тези години не съм забелязала елемент на притеснение от някакви такива посегателства, които да налагат някаква защита. Това каза адвокатът на Евелин Банев - Ина Лулчева в интервю за предаването "12+3".

Лулчева отрече Банев да се е притеснявал, че ще бъде застрелян в ареста.

Всяко отвличане е за пари или за изнудване за нещо. Ако е за пари, нека да отговаря този, който го обвини за кокаинов крал, когато в България той няма обвинение за наркотици и никога не е имал. В Италия също никой не го сочи за член на тази група, за която се твърди и общо взето информацията е от България - оперативна въз основа, на която той е прикачен към делото, според италианските адвокати. Така че това е, ако става дума за пари. Ако става дума той да бъде изнуден за нещо друго, аз мога само да кажа, че той никога не е казвал, че го е страх от някакви престъпни групички, групировки или има контакти с хора извън закона, които да го притесняват. Дали има мотив или няма – не знам, беше категорична Лулчева.

Ако приемем твърденията на ръководството на МВР - в лицето на министъра в оставка Цветан Цветанов, за значимостта на Евелин Банев – Брендо като фигура на наркопазара не само в България, но и в Европа – това е нещо, което по принцип се случва в тези среди, припомни криминалният репортер на БНР Николай Христов.

Според съдебният репортер на БНР Силвия Великова отвличането може да е предупреждение, за да се напомни на Брендо, че не трябва да казва дадена информация:

Брендо в момента е в Италия, където тече процесът "Кокаинови крале". Румъния също иска да си прави собствен процес. Брендо, според разследващите, е на доста ключова позиция сред българските представители, а те са доста. Така че съмнението, че някой иска да го накара да мълчи е доста легитимно. Още повече, че това, което ние знаем по случая е, че няма много доказателства срещу Брендо, т.е. там извеждането и свързването му с "Кокаиновите крале" върви по линия на някакъв подслушан телефонен разговор, където се говори за дядото и за Б., в което някакви оперативни лица са разпознали Брендо. Това тепърва предстои да се установява, така че може да изглежда и като такова – за сплашване.

Коментарите на Николай Христов и Силвия Великова, както и интервюто с адвокат Ина Лулчева чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна